poniedziałek, 30 listopada 2020

Makaron soba z tofu, pieczarkami, brukselką i porem

 

 


 Makaron soba z tofu, pieczarkami, brukselką i porem - 2 porcje

1 kostka naturalnego tofu

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki marynaty wymieszałam w zamykanym pojemniku, dodałam pokrojone w kostkę tofu, zamknęłam i potrząsając wymieszałam z marynatą. Zostawiłam do zamarynowania na 30 minut. 


160g makaronu soba

6 niedużych brązowych pieczarek umytych, osuszonych i pokrojonych w grube plasterki

8 brukselek oczyszczonych, przekrojonych na pół i opłukanych

8 cm kawałek pora 

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżki sosu sojowego

3/4 łyżeczki jasnej pasty miso 

szczypta płatków chili

biały sezam do posypania

 

Kawałek pora o długości 8 cm przekroiłam wzdłuż, dokładnie umyłam wszystkie warstwy i pokroiłam w kostkę.

Na osolony wrzątek wrzuciłam brukselki, gotowałam 5 minut po czym dorzuciłam makaron soba i gotowałam całość tyle ile zaleca producent makaronu. 

W miseczce wymieszałam 2 łyżki sosu sojowego z pastą miso i szczyptą płatków chili.

Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam tofu wraz z marynatą. Smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony, aż tofu się zrumieniło. Tofu przełożyłam na talerz, a na patelnię wrzuciłam pieczarki i pora. Oprószyłam solą, skropiłam łyżeczką sosu sojowego i smażyłam 3 minuty na silnym ogniu mieszając co jakiś czas. Makaron i brukselkę odcedziłam starannie, dorzuciłam do smażonych pieczarek i pora. Dolałam sos s sosu sojowego, miso oraz chili i wymieszałam podgrzewając. Nałożyłam na talerze, dodałam tofu i posypałam białym sezamem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza