Makaron soba z tofu, pieczarkami, brukselką i porem - 2 porcje
1 kostka naturalnego tofu
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki marynaty wymieszałam w zamykanym pojemniku, dodałam pokrojone w kostkę tofu, zamknęłam i potrząsając wymieszałam z marynatą. Zostawiłam do zamarynowania na 30 minut.
160g makaronu soba
6 niedużych brązowych pieczarek umytych, osuszonych i pokrojonych w grube plasterki
8 brukselek oczyszczonych, przekrojonych na pół i opłukanych
8 cm kawałek pora
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
3/4 łyżeczki jasnej pasty miso
szczypta płatków chili
biały sezam do posypania
Kawałek pora o długości 8 cm przekroiłam wzdłuż, dokładnie umyłam wszystkie warstwy i pokroiłam w kostkę.
Na osolony wrzątek wrzuciłam brukselki, gotowałam 5 minut po czym dorzuciłam makaron soba i gotowałam całość tyle ile zaleca producent makaronu.
W miseczce wymieszałam 2 łyżki sosu sojowego z pastą miso i szczyptą płatków chili.
Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam tofu wraz z marynatą. Smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony, aż tofu się zrumieniło. Tofu przełożyłam na talerz, a na patelnię wrzuciłam pieczarki i pora. Oprószyłam solą, skropiłam łyżeczką sosu sojowego i smażyłam 3 minuty na silnym ogniu mieszając co jakiś czas. Makaron i brukselkę odcedziłam starannie, dorzuciłam do smażonych pieczarek i pora. Dolałam sos s sosu sojowego, miso oraz chili i wymieszałam podgrzewając. Nałożyłam na talerze, dodałam tofu i posypałam białym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz