niedziela, 25 października 2020

Sałatka z makaronu soba z tofu, warzywami i sosem orzechowym

 

Makaron soba mogłabym jeść bez końca. Tak samo jest z tofu. U mnie ta sałatka stanowi pożywne śniadanie, ale będzie super obiadem, doskonałą kolacją oraz idealnym posiłkiem do szkoły czy pracy spakowanym do pudełka. Obecnie młodzież uczy się zdalnie, a duża część z nas pracuje z domu. Niech to nie będzie pretekstem do zaniechania zdrowego odżywiania, a wręcz przeciwnie. Wykorzystajmy ten czas na budowanie odporności i wspieranie ciała odżywczymi posiłkami.

  

Sałatka z makaronu soba z tofu, warzywami i sosem orzechowym - 2 porcje:

80g makaronu soba

1/2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty

1/4 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski

1/4 dużego zielonego ogórka

1/2 awokado skropione cytryną i oprószone solą

1/2 średniej marchewki obrana i pokrojona w słupki lu na paseczki obieraczką julienne

1 łyżka posiekanej zielonej cebulki

1 kostka tofu

3 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki startego imbiru

1 ząbek czosnku starty

1 łyżka soku z cytryny

3/4 łyżki syropu daktylowego (syropu z agawy lub miodu)

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

 

sos orzechowy:

1 łyżka masła orzechowego

3-4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka gorącej wody

1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach

1 łyżeczka papryki gochugaru (można zamienić na 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej i 1/2 papryki ostrej mielonej)

1 łyżeczka oleju sezamowego

 

W miseczce wymieszać składniki sosu i zostawić na 20 minut w cieple, żeby mało orzechowe zmiękło, a całość stała się bardziej płynna. 

Tofu pokroić w kostkę. Do dużego słoika wlać 3 łyżki sosu sojowego, syrop daktylowy, sok z cytryny. Dodać obrany i starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz imbir. Dorzucić pokrojone tofu, zakręcić słoik i potrząsając wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić na przynajmniej 30 minut do zamarynowania.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na mocnym ogniu smażyć tofu wraz z marynatą po ok.2 minuty z każdej strony.

Kapustę poszatkować. Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Ogórek obrać, wyciąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w cienkie paski. Marchewkę obrać i pokroić w słupki lub cienkie paseczki z pomocą obieraczki julienne.

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucić makaron soba i gotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i natychmiast dorzucić do warzyw razem z sosem, wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej dwoma widelcami, a później dłońmi by dobrze rozprowadzić sos. Rozłożyć porcje na talerzach i na wierzch każdej porcji nałożyć usmażone tofu. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza