wtorek, 20 października 2020

Paella z warzywami i krewetkami

 

Paella z warzywami i krewetkami                      

Jeśli chcecie czegoś co robi się szybko, jest smaczne i nadaje się dla całej rodziny bo smak choć uwodzicielski to nie jest nachalny to bingo! Ta pealla będzie idealna. 

Nie lubisz krewetek. Nic nie szkodzi. Zamień na kurczaka (wtedy warto kawałki piersi kurczaka zamarynować w wędzonej papryce, czosnku i oliwe, a potem obsmażyć go na początku z cebulą i czosnkiem)

Nie jadasz papryki. Zamień na inne ulubione warzywo. Może być na przykład zielony groszek. 

Lubisz ostrzejsze smaki? Dodaj zamiast/lub oprócz koncentratu pokrojoną w grube plastry kiełbaskę chorizo. 

Ile ludzi, tyle możliwości.

 

                                     Paella z warzywami i krewetkami - składniki na 2 porcje:

160g ryżu do paelli (bomba, senia lub bahia) lub do risotto (arborio, carnaroli) - ja użyłam arborio
3/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
6 nitek szafranu namoczonych w łyżce gorącej wody
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 pomidora oczyszczonego z nasion
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku obrane, zmiażdżone i drobno posiekane
1/2 dużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki białego wina
12 białych krewetek (lub innych ulubionych, ale surowych lub surowych-mrożonych)
1/2 czerwonej papryki oczyszczonej z nasion i pokrojonej w cienkie paski
1/4 średniej cukinii pokrojonej w kostkę
 
Na patelnię do paelli (lub inną jaką macie) wlać oliwę i podsmażać cebulę do czasu gdy się zeszkli. Dodać czosnek, paprykę wędzoną i koncentrat pomidorowy. Podsmażać ok 2 minuty na średnim ogniu. Wsypać ryż i podsmażając wymieszać bardzo dokładnie ze składnikami na patelni. Dolać wino, namoczony szafran wraz z wodą w której się moczył, dodać pokrojone pomidory, cukinię, paprykę. Oprószyć warzywa niewielką ilością soli i zalać całość bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut nie mieszając. Po 10 minutach przykryć patelnię folią aluminiową (nie do końca zakrywającą patelnię) lub uchyloną pokrywką. Na 5 minut przed końcem ułożyć na ryżu obrane z pancerzy i oczyszczone z przewodów pokarmowych krewetki. Po minucie obrócić je, ponownie przykryć i dokończyć gotowanie. Na koniec zostawić po przykryciem jeszcze na minutę. Absolutnie nie wolno mieszać w czasie gotowania. 
 
Podawać skropione odrobiną soku z cytryny i oliwą. 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i zdjęcie jest swietne!
    Zachęcam do dodania przepisu do akcji JESIENNY COMFORDFOOD na Mikserze Kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń