piątek, 10 lipca 2020

Makaron z krewetkami i pomidorami


Idealny posiłek na lato. 
Minimalna ilość pracy. 
Bardzo krótki czas obróbki, dzięki czemu kuchnia nie nagrzewa się zbytnio. 
Zdrowe i łatwostrawne składniki. 
Boski smak.

Makaron z krewetkami i pomidorami - składniki na 2 porcje:
160g makaronu spaghetti
12-14 surowych mrożonych krewetek białych
2 pomidory malinowe
2 łyżeczki pesto z pietruszki i orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
20g masła
2-3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
bazylia lub pietruszka do dekoracji
1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól i czarny pieprz mielony

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich:
40g orzechów włoskich łuskanych
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
25g oleju rzepakowego
25g przegotowanej wody
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny

Do pojemnika blendera wsypuję orzechy (można je kilka godzin wcześniej namoczyć, opłukać i osuszyć), umytą i niedbale porwaną natkę, obrany i pokrojony czosnek, olej, wodę i sok z cytryny. Blenduję na pastę, doprawiam odrobiną soli. Przechowuję do 4 dni w słoiczku w lodówce. 

Krewetki wyjęłam z zamrażalnika na sitko i zostawiłam na 20 minut do odmrożenia. Obrałam je z pancerzy, oderwałam ogonki i oczyściłam z przewodu pokarmowego. Umyłam w zimnej wodzie i osuszyłam. Wrzuciłam do miseczki, dodałam pieprz kajeński oraz sporą szczyptę soli i wymieszałam.

Pomidory umyłam, wycięłam z nich szypułki i oczyściłam z nasion. Miąższ wraz ze skórką pokroiłam w dużą kostkę. Czosnek obrałam, zmiażdżyłam i pokroiłam na cienkie plasterki.

Makaron ugotowałam w lekko osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzałam masło. Wrzuciłam krewetki i smażyłam 2 minuty, następnie obróciłam je, dodałam pomidory, wino oraz czosnek i na silnym ogniu smażyłam wszystko jeszcze przez minutę. Dorzuciłam odcedzony makaron, pesto z pietruszki i wciąż podgrzewając wymieszałam wszystko bardzo dokładnie. 
Podałam posypane świeżą bazylią oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.


 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza