sobota, 23 maja 2020

Baozi z wegańskim farszem


 
Dziś bez zbędnych wstępów przepis na baozi, czyli bułeczki z farszem gotowane na parze. 

Baozi z wegański farszem  - składniki na 10 bułeczek (2 porcje):

1/2 porcji ciasta na bułeczki bao z tego przepisu → bao

Farsz:
100g naturalnego tofu
2 liście kapusty pekińskiej
1/3 pęczka dymki
5 małych pieczarek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2-3 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
spora szczypta czarnego pielonego pieprzu i płatków chili

Tofu ścieram na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oczyszczam i drobno siekam. Wrzucam na patelnię, wlewam łyżeczkę sosu sojowego, dodaję szczyptę soli i podsmażam przez kilka minut  na dość silnym ogniu, regularnie mieszając. Pieczarki mają puścić wodę, a następnie nadmiar płynu powinien odparować. Kiedy składniki są dobrze odparowane przekładam je do miski. Liście kapusty myję, osuszam i drobno szatkuję. To samo robię z dymką. Czosnek obieram i ścieram na papkę. Do tofu i pieczarek dorzucam kapustę, dymkę, czosnek, imbir oraz pozostałe przyprawy i dokładnie mieszam.

Ciasto formuję w wałek i dzielę na 10 części. Każdą rozwałkowuję na placek o średnicy ok. 8-9cm. Na środek każdego placuszka nakładam łyżkę farszu i zlepiam bułeczki - warto zajrzeć do tego filmiku, by zobaczyć jak to zrobić → klik i zacząć od 7 minuty i 19 sekundy kiedy Pan zaczyna zlepiać baozi.

Ulepione baozi zostawiłam na oprószonym mąką blacie na 10 minut. Baozi gotujemy w dwóch partiach na parze, po 8 minut każdą partię. Nie mam naczynia do gotowania na parze, więc do garnka wlewam wrzątek, wkładam do niego durszlak, układam w nim baozi i przykrywam pokrywką. 

Podałam swoje baozi z olejem chili i sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza