środa, 30 października 2019

Wegańska quesadilla


Z dedykacją dla wielbicieli kuchni meksykańskiej.

Wegańska quesadilla

Tortille pszenno - kukurydziane:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej nixtamalizowanej niebieskiej lub żółtej (zwykła mąka kukurydziana nie ma takich właściwości, jak ta poddana specjalnej obróbce)
1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 szklanki gorącej wody

Wszystkie suche składniki wsypuję do miski. Do wrzątku wlewam olej, energicznie mieszam łyżeczką, a następnie wlewam do miski z mąkami i solą. Mieszam, a następnie zagniatam ciasto. Wyrabiam je przez ok. 4-5 minut. Ciasto owijam folią i zostawiam na minimum pół godziny by odpoczęło. 

Gotowe ciasto formuję w rulon i tnę nożem na 4 równe kawałki. Każdy rozwałkowuję podsypując mąką pszenną na cienki placek. Smażę na dobrze rozgrzanej suchej patelni po 1 minucie z każdej strony. 

Nadzienie:
5-6 łyżek wegańskiego sosu serowego przepis na wegański sos serowy
1 łyżeczka skrobi z tapioki
(można powyższe składniki zastąpić startym serem cheddar)
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
1/2-1 średni pomidor malinowy oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
1/3 papryczki jalapeno pokrojonej w kosteczkę

Sos serowy podgrzewam, dodaję tapiokę i zagotowuję na wolnym ogniu. Mieszam gotując przez ok. 1-1,5 minuty.

Na rozgrzaną patelnię kładę jedną tortillę, smaruję sosem serowym, posypuję kukurydzą, pomidorem i jalapeno. Nakładam na wierzch drugą tortillę, dociskam dokładnie we wszystkich miejscach i smażę na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony. Ma być solidnie przypieczona i chrupiąca, ale nie spalona. 

Gorącą przekładam na talerz, zostawiam na minutę po czym kroję radełkiem do pizzy na 4 kawałki.
Podaję z wegańską kwaśną śmietaną i guacamole.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza