poniedziałek, 14 października 2019

Makaron dan dan wegetariański





Wracam po przerwie z bardzo fajnym przepisem dla miłośników kuchni chińskiej, a mianowicie z makaronem dan dan. W oryginale makaron dan dan przygotowuje się z mięsem, ale ja zamiast mięsa zmieliłam naturalne tofu. Wyszło doskonale!
Danie jest kozackie, ale wymaga zakupu przypraw, które dostępne są tylko w sklepach internetowych. Jeśli jednak się skusicie, obiecuję że wykorzystamy je razem do ostatniej łyżeczki, bo przepisów na podobne dania będzie więcej. 
Ten makaron to ideał dla miłośników ostrej jazdy przy jedzeniu. Bez trzymanki, bez zasad, bez hamulców. Wyraźna i dominująca ostrość, głębokie dymne i orzechowe nuty, słodkawe wykończenie. Nie da się przejść obojętnie obok tego makaronu. 
To jak? Spróbujecie?


Wegetariański makaron dan dan - 2 porcje:

150g makaronu mie, udon lub ramen
200g naturalnego tofu - zmielonego w maszynce do mielenia mięsa
1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego 
1 łyżka syczuańskiej pasty z fermentowanego bobu doubanjiang 豆瓣
1 łyżka ciemnego octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego

olej chili:
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka papryki gochugaru * można zastąpić 1 łyżeczką płatków chili i 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki białego sezamu
1/3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1/4 szklanki oleju rzepakowego
Przyprawy wrzucić do słoika i zalać gorącym olejem. Zakręcić, wymieszać i odstawić. 

sos:
2 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka wody
1 łyżka sosu sojowego
2 średnie lub 1 duży ząbek czosnku obrany i starty na tarce
1 łyżeczka obranego i startego na tarce imbiru
1 łyżeczka ciemnego octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka oleju chili 
1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej zastępujemy miód cukrem trzcinowym)

dodatkowo:
2 łyżki posiekanej cebulki dymki
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych


Na łyżce oleju podsmażyłam przez minutę zmielone tofu, dodałam przyprawy i mieszając smażyłam jeszcze przez kolejne 2 minuty. Odstawiłam z ognia.

W misce wymieszałam wszystkie składniki sosu i zostawiłam na 10 minut.

Makaron ugotowałam według wskazówek na opakowaniu, odcedziłam starannie,  wrzuciłam do sosu i dokładnie wymieszałam. Nałożyłam makaron z sosem do misek, nałożyłam na wierzch tofu i posypałam całość posiekanymi orzechami i pokrojoną dymką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza