czwartek, 24 października 2019

Batat z serem, guacamole i ciecierzycą


Mamy jesień, ale prawdę mówiąc w południe zapominam o tym zakładając sandały i koszulkę z krótkim rękawem. Przypominam sobie boleśnie wychodząc o 7 rano ubrana w ciepły płaszcz i grubą wełnianą czapkę. I właśnie rano, kiedy idę odprowadzić Paulinę i kupić świeże bułki, rozmyślam o takich potrawach jak ta. Wyobrażam sobie rozpływający się w ustach ciepły miąższ słodkiego ziemniaka, ciągnący słony ser i świeże guacamole. Myślę o pikantnej ciecierzycy, która syci jak należy, czyli na długo. I jest mi choć przez chwilę nieco cieplej. I choć w ciągu dnia pogoda sprawia, że zapominam o moim słodkim ziemniaku, to wieczorem zakładając gruby sweter przypominam sobie o nim i wędruję do kuchni.

 Pieczony batat z serem, guacamole i ciecierzycą - 2 porcje
1 średniej wielkości batat
50g sera cheddar lub raclette 
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
sól, świeżo mielony czarny pieprz
kilka listków świeżej mięty lub kolendry

guacamole:
1 dojrzałe awokado
1/4 czerwonej cebuli
1 mały ząbek czosnku
sok z cytryny lub limonki
sól morska

ciecierzyca w przyprawach:
100g ugotowanej ciecierzycy - jak ugotować ciecierzycę
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli

Na patelni podgrzałam olej, dodałam ciecierzycę oraz przyprawy i podsmażałam mieszając przez ok. minutę.

 

 Słodki ziemniak umyłam starannie pod bieżącą wodą. Przekroiłam na pół i nasmarowałam olejem. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej połówki batata, a następnie przykryłam niezbyt ściśle folią aluminiową. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni C. Wstawiłam blachę z batatami i piekłam ok. 30-40 minut. Po 30 minutach obróciłam bataty i sprawdziłam łyżeczką czy miąższ jest upieczony.

Ser pokroiłam w słupki. Kiedy bataty były już miękkie, poszarpałam ich miąższ łyżeczką i nałożyłam ser. Zapiekałam kolejnych kilka minut do czasu rozpuszczenia sera.

 Awokado umyłam, przekroiłam na pół, wyjęłam pestkę, a miąższ wybrałam łyżeczką do miski. Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam drobno. Do awokado dodałam posiekany czosnek i cebulę, sok z cytryny oraz sól do smaku. Pogniotłam całość widelcem, w środek wsadziła pestkę, przykryłam i wstawiłam do lodówki. Do batatów wykorzystałam tylko połowę przygotowanego guacamole.


Ziemniaki ułożyłam na talerzach, nałożyłam na wierzch guacamole, ciecierzycę, kwaśną śmietanę. Posypałam świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi listkami mięty.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza