czwartek, 9 maja 2019

Sorbet rabarbarowy i kruche ciasto z truskawkami


Kto jeszcze nie jadł sorbetu z rabarbaru, powinien niezwłocznie nadrobić. Dotychczas naszym ulubieńcem był sorbet z czerwonych porzeczek. Teraz ma jednak poważnego konkurenta.
Można go podać w miseczce lub wafelku, ale można jak ja pójść o krok dalej i upiec do niego kruche ciasto z truskawkami. 
Jaką opcję wybierzecie?

Sorbet z rabarbaru:
500g rabarbaru
250g cukru
2 łyżki soku z cytryny
80g wody

Rabarbar umyłam i pokroiłam na 2 cm plasterki. Wrzuciłam do garnka razem z cukrem, dolałam wody, przykryłam i zagotowałam. Gotowałam pod przykryciem 10 minut, następnie odstawiłam do ostudzenia. Wystudzony rabarbar wraz z powstałym syropem przelałam do pojemnika blendera, dodałam sok z cytryny i zmiksowałam starannie na gładką pulpę. Wlałam do plastikowej miseczki, przykryłam i odstawiłam do zamrażalnika na noc.

Ciasto kruche z truskawkami:
Ciasto:
180g mąki pszennej
135g zimnego masła
40g cukru
szczypta soli
1 jajko
35g mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Owoce:
600-700g oczyszczonych i umytych owoców (u mnie truskawki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 - 1,5 łyżki cukru

Kruszonka:
75g mąki pszennej
65g masła
25g mąki ziemniaczanej
25g cukru


Ciasto:
Do miski wsypałam mąki, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dodałam jajko i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zagniotłam ciasto, następnie rozwałkowałam i wyłożyłam nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24/30cm.
Nakłułam widelcem w kilku miejscach i odstawiłam blachę z ciastem do lodówki na 35 minut.

Owoce pokroiłam na ćwiartki i oprószyłam mąką ziemniaczaną.

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni C. Schłodzoną blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam sam spód przez ok. 15 minut. Podczas gdy się podpiekał przygotowałam kruszonkę. 
Suche składniki kruszonki wsypałam do miski, dodałam pokrojone w kosteczkę masło i rozkruszałam palcami mieszając je przy tym z suchymi składnikami tak, że powstały większe i drobniejsze grudki ciasta. 
Wyjęłam podpieczony spód, rozłożyłam równomiernie owoce, oprószyłam je cukrem i posypałam przygotowaną kruszonką. Wstawiłam do pieca i piekłam kolejnych 30-35 minut. Wyjęłam i pozostawiłam do ostudzenia.






1 komentarz:

  1. Kruche ciasto z owocami będzie zawsze świetnym pomysłem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń