poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Wegańskie drożdżówki różane z owocami


Dla tych którzy nie mogą lub nie chcą jeść produktów mlecznych, a lubią rozpływające się w ustach i delikatne maślane drożdżówki, przygotowałam przepis na wegańskie słodkie bułki. 
Smakiem nie ustępują tym tradycyjnym, a to dzięki dodatkowi odrobiny bezwonnego oleju i mleka roślinnego.
Nadzienie skrywa dodatkową niespodziankę, ponieważ oprócz truskawek lub/i rabarbaru, drożdżówki posmarowane są odrobiną konfitury różanej. 
Ten drobiazg sprawia, że drożdżówki smakują niesamowicie i są absolutnie wyjątkowe.


Wegańskie drożdżówki z konfiturą różaną i truskawkami/rabarbarem - przepis na 6 drożdżówek:
Ciasto:
300g mąki pszennej
100g mleka migdałowego (może być inne mleko roślinne)
50g letniej wody
10g świeżych drożdży
1 łyżka oleju kokosowego (można użyć rzepakowego lub z pestek winogron)
40g cukru trzcinowego + 1 łyżeczka do rozbudzenia drożdży
szczypta soli

Nadzienie:
9-10 truskawek (można użyć pokrojonego na 1cm odcinki rabarbaru lub pomieszać truskawki z rabarbarem)
3 łyżeczki płatków róż utartych z cukrem (można kupić w dużych hipermarketach, których nazwa zaczyna się na literę "A")
3 łyżeczki cukru trzcinowego do posypania

Do posmarowania brzegów:
1 łyżka mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Lukier:
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki wody

Mleko migdałowe podgrzewam tak by było letnie, dodaję letnią wodę, łyżeczkę cukru oraz drożdże. Mieszam i odstawiam na 5 minut. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, a następnie rozbudzone drożdże oraz olej. Mieszam, a następnie zagniatam ciasto. Wyrabiam je przez ok. 5 minut, nie podsypuję mąką.
Wyrobioną kulkę ciasta wkładam do miski, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 części. Z każdej formuję kulkę, a następnie spłaszczam i rozciągam tworząc płaskie bułeczki o średnicy ok 10 cm. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w nie mniej niż 2-3 cm odstępach.
Na środku każdej bułeczki rozsmarowuję porcję konfitury różanej, pamiętając by zostawić 1cm wolny brzeg. Następnie nakładam pokrojone na kawałki truskawki lub/i rabarbar i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 30-35 minut. 
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Tuż przed włożeniem drożdżówek do piekarnika posypuję nadzienie cukrem trzcinowym oraz smaruję brzegi mieszaniną mleka roślinnego i cukru. 
Piekę 13-18 minut, do czasu gdy brzegi zaczną się ładnie rumienić.

Przygotowuję lukier stopniowo dodając niewielkie ilości wody do cukru pudru (Wbrew pozorom do zrobienia lukru trzeba bardzo niewiele płynu. Jeśli od razu dodacie go dużo może się okazać, że skończycie z wielką miską lukru.) Lukier powinien być płynny, ale nie zbytnio lejący, gdyż wtedy spłynie z drożdżówek.

Lekko przestudzone drożdżówki polewam lukrem.

Do przygotowania drożdżówek można też użyć wiśni, czereśni, czy jabłek. 


2 komentarze: