piątek, 12 kwietnia 2019

Serniki w szklance bez pieczenia

For English scroll down
Nie przepadam za łakociami, a śniadanie na słodko zdarza mi się jadać niezwykle rzadko. Nie mniej tym razem historia śniadania zaczęła się tuż po kolacji. Wieczorem miałam tak ogromną chęć na coś słodkiego, że mało brakowało żebym wstała i nocą zaczęła przeszukiwać szafki w pogodni za czymś dobrym.
Udało mi się jednak opanować apetyt, ale warunek był jeden. Z samego rana na stole musiało pojawić się śniadanie na słodko.
Wyobrażałam sobie więc przed snem, jak wkładam poszczególne składniki tych serników do szklanki i jak później zatapiam łyżeczkę w jagodowo-kokosowej masie z twarogu. 

Sernik w szklance bez pieczenia - 2 porcje:
200g półtłustego twarogu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki miodu spadziowego
2/3 szklanki mrożonych jagód
4 kostki białej czekolady
4 kruche ciasteczka kokosowe
2-3 łyżki tłustego mleka kokosowego

Twaróg wrzuciłam do miski, dodałam łyżeczkę cukru trzcinowego i mleko kokosowe. Rozmieszałam widelcem.
Jagody wrzuciłam do miseczki, dodałam łyżeczkę cukru trzcinowego i rozgniotłam widelcem.
Czekoladę posiekałam drobno.

Do dwóch szklanek wsypałam na dno pokruszone ciasteczka kokosowe, nałożyłam do każdej porcję twarogu, porcję jagód z cukrem, posypałam posiekaną czekoladą i polałam miodem. 


Cheesecake in a glass - 2 servings:
4 shortbread coconut cookies
200g cottage cheese
2 teaspoons cane sugar
2 teaspoons honey
2/3 cup wild blueberries (Frozen or fresh. If you use frozen, you should remove them from the refigerator about 15 minutes befor making these cheesecakes)
4 cubes of white chocolate
2-3 tablespoons of coconut milk

Put cottage cheese into a bowl, add 1 tsp of cane sugar, coconut milk and mix together.

Put blueberries into a bowl, add 1 tsp of cane sugar and crush it with fork.
Chop the chocolate.

Prepare two medium glasses or jars. Crush cookies and put them do the glasses (2 cookies for one glass/jar), add cottage cheese to each one glass, next blueberries with sugar, pour honey over each portion and sprinkle with chopped chocolate.



1 komentarz: