niedziela, 28 kwietnia 2019

Pizza z pesto i szparagami


Skoro już jestem amatorką szparagów i pizzy, nie może wiosną zabraknąć no moim stole połączenia jednego z drugim. Dziś moi drodzy pizza bianca z zielonym pesto i szparagami.

Pizza ze szparagami i pesto - przepis na 2 nieduże pizze:
ciasto:
250g mąki pszennej typ "00", chlebowej lub ewentualnie innej mąki pszennej (typ 650, a w ostateczności 550)
1/2 szklanki letniej wody
12g świeżych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

W letniej wodzie rozprowadzam drożdże z cukrem i odstawiam na kilka minut. Mąkę wsypuję do miski i dodaję do niej sól. Gdy drożdże zaczną pracować (wystarczy zamieszać je łyżeczką, by usłyszeć charakterystyczny dźwięk musowania) wlewam je do mąki z solą i mieszałam łyżką. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolewam jeszcze nieco letniej wody. Zagniatam ciasto, które można wyrabiać jednak klei się do rąk. Cierpliwie wyrabiam nie podsypując mąką. Cierpliwi po 2 minutach zauważą, że ciasto zaczyna odchodzić od rąk. Wyrabiam ok. 5 minut, następnie gładką kulkę ciasta odkładam do miski, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcie w ciepłe miejsce.
  
Na wierzch:
4-6 łyżeczek pesto bazyliowego
2-3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
2/3 kulki mozzarelli  (ok.80-85g) porwanej w pacach na cząstki
8-10 zielonych szparagów przeciętych pa pół
1 łyżka nasion pinii lub posiekanych migdałów
świeża bazylia
 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 250 stopni C (Jeśli macie kamień rozgrzewacie go oczywiście w piecu). Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą rozciągam na cienki placek, smaruję połową pesto, posypuję równomiernie połową startego parmezanu i połową mozzarelli, układam połówki szparagów, dociskam delikatnie. Przekładam wprost na kamień do pieczenia lub jeśli nie macie, całość przygotowuję na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 7-9 minut. Przed podaniem posypuję świeżą bazylią i orzeszkami.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza