sobota, 6 kwietnia 2019

Orzotto ze szparagami i zielonym groszkiem


Doczekaliśmy się wiosny i co najmniej kilku cudowności, które ze sobą przyniosła. Na łące za moim domem zakwitły dzikie jabłonki. Na każdym spacerze znajduję kolejne miejscówki z kwitnącymi fiołkami, a ptaki śpiewają na wiele głosów. W warzywniakach pojawiły się szparagi, więc nie sposób przejść obok nich obojętnie. Kupiłam i na pierwszy ogień poszło kremowe orzotto. 
Ponieważ to bardzo udane orzotto, nie mogłam nie podrzucić Wam przepisu. 
 
Orzotto z zielonymi szparagami i groszkiem - 2 porcje:
150g kaszy pęczak
1/2 średniej cebuli
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki białego wina
domowy bulion warzywny (ok.2-3 szklanek)
50g parmezanu lub grana padano
6-8 zielonych szparagów
3/4 szklanki mrożonego groszku
świeża bazylia i mięta


Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelnię dodałam masło i oliwę, rozgrzałam i wrzuciłam pokrojoną cebulę. Podsmażałam ją przez chwilę, a gdy stała się szklista dodałam suchą kaszę i podsmażałam mieszając jeszcze przez 1-2 minuty. Gdy kasza również stała się błyszcząca dodałam wino, a następnie chochlę ciepłego bulionu. Gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 minut. Co jakiś czas, w miarę potrzeby dolewałam kolejne chochle bulionu. Gdy kasza się ugotowała wyłączyłam palnik i dodałam starty ser. Dokładnie wymieszałam całość. 

Podczas gdy kasza się gotowała przygotowałam warzywa. Szparagi umyłam, odłamałam twarde końce.
Na osolony wrzątek wrzuciłam mrożony groszek oraz szparagi i gotowałam 4-5 minut. Odcedziłam i natychmiast przelałam zimną wodą. Na talerzach rozłożyłam orzotto, a na nim ugotowane warzywa. Posypałam świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza