niedziela, 7 kwietnia 2019

Lemoniada z różowych grejpfrutów


 Domowa lemoniada jest u mnie zawsze mile widziana.
Ta grejpfrutowa, okazała się być tak pyszna, że po jej wypiciu miałam ochotę natychmiast sięgnąć po następną szklankę.

Lemoniada z czerwonych grejpfrutów - 3 szklanki:
 3 średniej wielkości czerwone grejpfruty
woda gazowana
6 kostek lodu
3 gałązki rozmarynu
ewentualnie 1,5 płaskiej łyżeczki cukru pudru trzcinowego 

do dekoracji:
1/2 czerwonego grejpfruta
białko jajka
cukier kryształ

3 grejpfruty wyszorowałam, przekroiłam i wycisnęłam z nich sok. Przelałam go przez gęste sito, by sok był klarowny. Brzegi szklanej zanurzyłam w białku jaja, a następnie w cukrze. Wlałam sok z grejpfrutów do szklanek, by w każdej było go tyle samo. Dopełniłam ostrożnie wodą gazowaną, tak by kipiący napój nie wylał się z naczyń. Wsunęłam do każdej szklanki gałązkę rozmarynu. Połowę kolejnego wyszorowanego grejpfruta pokroiłam w plastry, a później każdy jeszcze na pół. Udekorowałam szklanki kawałkami owoców i dodałam po dwie kostki lodu do każdej szklanki. Jeśli chcecie by lemoniada była słodsza, wystarczy na etapie kiedy w szklankach jest sam sok, dosypać do każdej nieco cukru pudru i wymieszać. Ja nie dodałam cukru i lemoniada była pyszna, ale wybór należy do Was.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza