sobota, 27 kwietnia 2019

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa


Chociaż dziś już chłodniej, to ostatnie dwa dni były jak najprawdziwsze lato. Upał, krem z filtrem i dzieci biegające do dziewiątej wieczorem po podwórku. W upalne dni lubię gdy pod ręką jest coś chłodnego do picia i najlepiej, żeby było przygotowane w domu.

Lemoniada z rabarbarem i truskawkami idealnie sprawdziła się wczoraj i jednocześnie stała się nową ulubioną mojej córki, więc z pewnością będę robiła ją regularnie. 

Lemoniada z rabarbarem i truskawkami - 8 porcji:
Baza do lemoniady:
200g truskawek (mogą być mrożone)
300g rabarbaru
80g cukru
1l wody

Rabarbar i truskawki myję. Z truskawek usuwam listki i wrzucam owoce do garnka. Rabarbar kroję na 2-3cm kawałki i dodaję do truskawek. Dosypuję cukier, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Gotuję odkryte na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzam przez gęste sito. Płynną i klarowną bazę wlewam do szklanych butelek, studzę, a następnie schładzam w lodówce przez minimum godzinę.

Do zrobienia lemoniady:
8 plasterków cytryny ze skórką (wybierzcie cytrynę niewoskowaną lub wyszorujcie i sparzcie zwykłą)
8 truskawek pokrojonych na ćwiartki
listki świeżej mięty i bazylii
8 kostek lodu
woda gazowana do uzupełnienia

Na jedną porcję wlewam ok. pół szklanki bazy, dodaję plaster cytryny, pokrojoną truskawkę i kostkę lodu. Uzupełniam wodą gazowaną, a na koniec dorzucam kilka listków bazylii i mięty.

Aby udekorować brzegi szklanek cukrem, zanurzam je w soku z cytryny, a później w cukrze.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza