sobota, 9 marca 2019

Sałatka z brukselki i ziemniaków




Czas brukselki się kończy, więc pora na ostatnią w tym sezonie jej odsłonę.
Brukselka z wyraźnym cytrynowo-chrzanowym akcentem, to idealny sposób na odczarowanie tego warzywa. 
Sałatka jest banalnie prosta do przygotowania i pyszna, jeśli więc szukacie sposobu na oswojenie tego warzywa, to ten ma dużą szansę powodzenia.

Sałatka z brukselki i ziemniaków - 2 porcje:
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach i ostudzone
200-250g ugotowanej brukselki
1/4 czerwonej cebuli
1 ogórek kiszony

sos chrzanowy:
2-4 łyżeczki marynaty z kiszonych cytryn (można użyć soku z cytryny)
2 łyżeczki dobrego chrzanu
1 łyżeczka cukru lub miodu
4 łyżeczki oleju rzepakowego
2 spore szczypty czarnego pieprzu mielonego

Ziemniaki obieram ze skórki i kroję na ćwiartki. Brukselki kroję na pół. Ogórka w grube półplasterki, a cebulę w piórka.
W misce lub na dwóch talerzach rozkładam warzywa, oprószam odrobiną grubej soli (nie jest to konieczne) oraz grubo mielonym czarnym pieprzem. 
Do miseczki wlewam marynatę z kiszonych cytryn lub sok cytrynowy, dodaję olej, chrzan, cukier i pieprz. Jeśli używam soku z cytryny dodaję jeszcze szczyptę soli. Mieszam dokładnie. Najlepiej dodać najpierw 2 łyżeczki marynaty, wymieszać sos i w razie potrzeby dodać jej więcej. 
Sałatkę polewam sosem i podaję.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza