niedziela, 24 marca 2019

Pulpety z buraka/ Beet balls


scroll down for English version
 Jeśli szukacie idealnych wegańskich pulpetów, to dziś podrzucam kolejny przepis. Można zrobić jak ja, małe kotleciki, można zrobić burgery i zapakować je do bułki z ulubionymi dodatkami. Można podać jako dodatek do dania z makaronu lub jako element tradycyjnego obiadu z puree ziemniaczanym i surówką. 
Smakują nieco orzechowo, trochę burakiem i mają fantastyczną strukturę. Podczas lepienia może się Wam wydawać, że masa jest zbyt kleista, ale niech Was nie kusi niczego dodawać, by ją zagęścić. Zobaczycie, że wyjdą fantastyczne. 

Pulpety z buraka (ok.10 sztuk):
300g buraków upieczonych (4 nieduże buraki) - tutaj znajdziecie sposób pieczenia buraków - klik
2 łyżki nasion słonecznika
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki owsianej
2/3 łyżeczki pasty miso
2/3 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 szczypty czosnku granulowanego

Upieczone buraki obrałam ze skóry i pokroiłam na ćwiartki. Wrzuciłam do pojemnika blendera, razem z kaszą i słonecznikiem. Nie miksowałam składników ciągiem na pastę, a jedynie 4, może 5 razy włączyłam blender na kilka sekund, dzięki temu pozostało nieco struktury zarówno buraków, jak i słonecznika. w miseczce rozrobiłam pastę miso w sosie sojowym, następnie dodałam do masy, razem z pieprzem, czosnkiem granulowanym i mąką owsianą. Natłuściłam dłonie olejem rzepakowym, po czym formowałam kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego i układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 25 minut. Po 15 minutach pieczenia obróciłam je delikatnie. 

Sos Alfredo z natką pietruszki i skórką cytrynową -  2 porcje:
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki masła
120g śmietanki słodkiej 30% tłuszczu
40-50g parmezanu startego
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki posiekanej natki
sól, pieprz

200g makaronu bucatini lub spaghetti

W garnku zagotowuję osoloną wodę. Na wrzątek wrzucam makaron i gotuję według wskazówek podanych przez producenta. Gdy makaron się gotuje przygotowuję sos.
Na patelnię wrzuciłam obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Podgrzewałam aż masło się roztopiło, następnie dodałam śmietankę oraz starty ser i podgrzewałam do zagotowania. Doprawiłam solą, pieprzem oraz skórką cytrynową i podgrzewałam jeszcze przez chwilę, a gdy zgęstniał natychmiast mieszałam z ugotowanym i niezbyt starannie odcedzonym makaronem  oraz natką pietruszki. Wciąż podgrzewałam jeszcze przez kilkadziesiąt sekund.



If you are looking for the perfect vegan veggieballs, you just found it. 
Beetballs (about 10 pieces):
300g of baked beets (4 small beets) -
I wash beets, than dry with a paper towel. I wrap each one in aluminum foil. I put them on a baking sheet and bake for 1.5 hours at 200°C/392°F.

I pull out and leave to cool.
2 tablespoons of sunflower seeds
6 tablespoons of cooked millet
2 tablespoons oat flour
2/3 teaspoon miso paste
2/3 teaspoon ground black pepper
2 teaspoons soy sauce
2 pinches garlic powder
I peel baked beets and cut them into quarters. I put them into a food processor and add cooked millet and sunflower seeds. Pulse/blend until incorporated together, but not too much (you don't want it to turn into a paste). I add miso paste, soy sauce, pepper, garlic powder and oat flour and mixed it. With slightly oiled hands I shape the balls and place them on a lined baking sheet. I bake it in the oven (200°C/392°F) for 25 minutes. After 15 minutes baking I turn them gently. 

Alfredo sauce with parsley and lemon peel - 2 servings:
1 clove of garlic, crushed
2 tablespoons butter
120g heavy cream
40-50g grated Parmesan cheese
lemon zest (1/2 lemon)
2 teaspoons chopped  parsley
salt & pepper
200g of pasta bucatini or spaghetti
I cook pasta as the producer says. 
I put crushed garlic and butter to the pan. I heat until butter is melted, then I added cream and grated cheese and heat until it starts to boil. I added salt, pepper and lemon zest and heat it for a while, and when it thickened I immediately mixed it with cooked and strained pasta and chopped parsley. I heat it for a few tens of seconds.
I served my Alfredo pasta with beet balls.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza