piątek, 22 marca 2019

Pierogi z jagodami



Pierogi z jagodami zna chyba każdy, ale nie każdy wie jak się za nie zabrać, zwłaszcza że poza sezonem używamy jagód mrożonych i wiem, że są osoby które zastanawiają się, czy trzeba je rozmrażać. Otóż nie trzeba, a fakt że są zamrożone sprawia, że całkiem łatwo lepi się pierogi.
Cienkie ciasto sprawia, że nie trzeba ich długo gotować, a dodatki które proponuję sprawiają, że zwykłe danie staje się prawdziwą ucztą. 

Pierogi z jagodami - ok. 24 niezbyt duże pierogi:
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g gorącej wody
1 żółtko (białko zachowuję do zlepiania pierogów)

Nadzienie:
160g mrożonych jagód (w sezonie świeżych)
3 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
100-120g jogurtu naturalnego
ekstrakt waniliowy lub nasiona z 1/2 laski wanilii
3-4 łyżeczki miodu spadziowego

Mąkę wsypuję do miski, dodaję żółtko i mieszam, następnie stopniowo dolewam wodę, mieszając łyżką. Zagniatam ciasto i wyrabiam je ok. 5 minut. Przykrywam je ściereczką i zostawiam na 5 minut.

Dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na cienki placek, podsypując mąką. Wycinam szklanką koła ciasta, resztki ciasta zagniatam ponownie rozwałkowuję i wykrawam kolejne kółka. Z resztą ciast postępuję tak samo.

Tuż przed lepieniem pierogów wyjmuję i odważam potrzebną ilość mrożonych jagód, dodaję cukier i mieszam. 

W garnku nastawiam lekko osoloną wodę by się zagotowała.

Napełniam pierogi. Brzegi kół z ciasta smaruję białkiem. Na każdym kółku ciasta układam łyżeczkę jagód z cukrem i zlepiam starannie brzegi. Zlepione pierogi układam na oprószonym mąką blacie. Pierogi wrzucam po 12 sztuk na wrzątek i gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia.

Podaję gorące, polane jogurtem z wanilią oraz miodem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza