sobota, 23 marca 2019

Onigirazu z burakiem, mango i awokado

Onigirazu z burakiem, mango i awokado + kiszone rzodkiewki
 Kiedyś, dawno temu spróbowałam kiepskiego sushi. Później przez kilka lat bałam się kolejnego podejścia, aż tu nagle, powoli,  z pomocą onigiri, zaczęłam oswajanie tematu. Później wkroczyła kanapka onigirazu i razem z nią miłość do sushi.
Czym różnią się te trzy potrawy?
Onigiri to ryżowa mała sushi kanapka, z umieszczonym wewnątrz lub w ryżu dodatku. Może być częściowo zawinięta w nori, ale nie musi.
Sushi to małe kąski stworzone z ryżu, nori i dodatków.
Onigirazu to natomiast duża ryżowa kanapka z dodatkami w środku, zawinięta w nori.


Onigirazu  z burakiem, mango i awokado - 2 kanapki (4 kawałki):
ryż do sushi zrobiony z tego przepisu, z połowy składników - klik
3-4 kawałki marynowanych buraków z tego przepisu - klik  pokrojone w cienkie plasterki
1/2 małego mango obrane ze skóry i pokrojone w cienkie plastry
1/2 awokado pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny i oprószone solą
liść sałaty rzymskiej
2 płaty nori
1 płaska łyżeczka pasty wasabi (można śmiało zamienić np. na łyżeczkę majonezu wymieszaną z łyżeczką dobrego chrzanu)

Można podawać bez dodatków lub z sosem sojowy z sezamem i płatkami chili

Na desce rozkładam kawałek folii spożywczej. Układam na nim płat nori, błyszczącą stroną do dołu, jednym z rogów do siebie. Na środku układam niezbyt gruby kwadrat przygotowanego ryżu o boku ok. 8 cm. Wystające rogi nori powinny dać później złożyć się jak koperta (to ważne by boki kwadratu z ryżu nie były równoległa do boków nori).

Warstwa ryżu powinna mieć ok. 1 cm grubości. Na ryżu rozsmarowuję 1/2 łyżeczki pasty wasabi, nakładam równomiernie plastry buraka, później mango, a na końcu awokado. Umyty i osuszony liść sałaty dzielę i układam na awokado, na wierzch nakładam kolejną, niezbyt grubą warstwę ryżu. Wystające rogi nori smaruję odrobiną wody, zwilżonymi dłońmi. Zakładam na ryż jak kopertę, by pokryć wszystko dokładnie. Zawijam ściśle folią, a zawiniątko dociskam delikatnie i odkładam na 5 minut. Rozwijam i ostrym nożem zwilżonym wodą przekrawam na pół.
Z pozostałymi składnikami postępuję tak samo. 
Jeśli zostaje mi ryżu robię onigiri lub nigiri.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza