wtorek, 12 marca 2019

Masala dosa


Lubię wyraziste smaki, dlatego kuchnia indyjska jest w sam raz dla mnie. Sprawia również, że proste składniki można zamienić w naprawdę fajny posiłek.
Dziś podrzucam Wam przepis na indyjskie naleśniki, wypełnione pikantnymi ziemniakami. Ja do swojego zawiniątka dodałam jeszcze chutney mango, ser paneer i świeżą miętę. Równie dobrze będzie smakowało np. z jogurtem naturalnym, kawałkami świeżego mango i miętą lub samym jogurtem.

Pikantne ziemniaki:
6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3/4 łyżeczki startego imbiru
1,5 łyżeczki garam masali
3/4 łyżeczki mielonego kuminu
3/4 łyżeczki mielonej kolendry (może być utłuczona w moździerzu)
3 szczypty kurkumy
1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki oleju rzepakowego
3/4 łyżeczki soli

Ugotowane ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. Wszystkie składniki pasty wymieszałam w miseczce. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam kawałki ziemniaków i obsmażałam przez 3 minuty, mieszając co jakiś czas poprzez potrząsanie patelnią. Na koniec dodałam pastę  i podgrzewając wymieszałam bardzo dokładnie. Jeśli dodajemy paneer, oprószamy go solą i mieszamy razem z pastą i ziemniakami na patelni.

Naleśniki indyjskie 4 sztuki:
100g mąki pszennej
100g mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
250g wody

Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam staranie rózgą. Odstawiłam na 15 minut. Patelnię nasmarowałam olejem, dobrze rozgrzałam. Nalewałam porcje ciasta w takiej ilości by cienką warstwą pokryły patelnię i smażyłam cienkie naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony.
Usmażone naleśniki odkładałam na talerz i przykrywałam folią aluminiową.


Na naleśnikach układam ziemniaki z serem lub bez, dodaję listki mięty i chutney lub jogurt. 

*Nie jest to wpis reklamowy, natomiast bierze udział w konkursie organizowanym przez markę widoczną na zdjęciu

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza