sobota, 30 marca 2019

Farszynki z nadzieniem serowym


For English scroll down

Wszyscy wiedzą doskonale, że połączenie ziemniaków i sera jest niezwykle udane. Dlatego mam dziś dla Was świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Pomysł zrodził się, kiedy przypomniałam sobie przygotowywane zimą farszynki z resztem ugotowanych ziemniaków i kapusty z grzybami. Pomyślałam, że może by nadziać te farszynki masą z różnych serów i okazało się, że to jest naprawdę pyszne. Można podawać solo, można z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.

Placki z ziemniaków, z nadzieniem serowym:
Farsz:
starta na grubych oczkach mozzarella 1 kulka 125g
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka serka śmietankowego
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano 
sól, pieprz do smaku

Składniki farszu wymieszałam w misce i odstawiłam na ok. 20-30 minut do zamrażalnika (nie dłużej).

Placki:
500g ugotowanych ziemniaków, pogniecionych i wystudzonych
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 średnie jajko
sól, pieprz świeżo mielony


Do miski z ziemniakami dodałam mąki i jajko, doprawiłam do smaku solą (pamiętajcie, że ziemniaki zostały posolone przed gotowaniem) i pieprzem, po czym wszystko bardzo dokładnie wymieszałam.
Na omączoną dłoń dłoń nakładałam po kopiastej łyżce ciasta ziemniaczanego, na środek nieco ponad łyżeczkę farszu, zlepiałam od góry zakrywając całkiem farsz i formowałam krążki spłaszczając powstałą kluseczkę. Układałam na omączonym talerzu. 
Na patelnię wlałam cienką warstwę oleju rzepakowego i dobrze rozgrzałam.
Smażyłam placki na dużej temperaturze (poziom 7 płyta indukcyjna) po 3 sztuki, aby nie były stłoczone. Smażyłam na rumiano z każdej strony. 


Potato cakes with cheese filling:
Stuffing:
grated 1 ball of mozzarella 125g
1 tablespoon chopped chives
1 tablespoon cream cheese
2 tablespoons grated Parmesan or grana padano 
salt and pepper to taste
Mix all the stuffing ingredients in a bowl and put it into the freezer for 20-30 minutes (no longer)

Potato cakes:
500g cooked, mashed and cooled potatoes
4 heaped tablespoons wheat flour
2 heaped teaspoons potato starch
1 medium egg
salt, freshly ground pepper
  Put mashed potatoes ito a bowl, add flour, potato starch and egg. Season with salt and pepper to taste (remember that the potatoes have been salted before cooking). Mix it all.
 Scoop up heaped tablespoon of potato mixture, put i on flour covered hand, flatten it into a thick patty and place a teaspoon of the cheese filling in the center. Wrap the potato patty around it and drop it into the flour. Make the same with all potato mixture and cheese filling.
In a large frying pan over medium - heat enough oil to generously cover the bottom of the pan.
Fry cakes at high temperature (induction level 7), 3 pieces at time, because they can`t be crowded.  Fry until they get golden each side.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza