czwartek, 28 marca 2019

Ciasteczka cynamonowe z suszonymi wiśniami



Jeśli tak jak i ja, jesteście głęboko rozczarowani składem przemysłowo przygotowywanych ciasteczek, to mam dla Was kolejny prosty przepis.
Ciasteczka cynamonowe z suszonymi wiśniami skradły podniebienia domowników, jeszcze bardziej niż poprzednie czekoladowe. Jeśli więc chcecie wypełnić puszki na ciastka, czymś bez tłuszczu palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego, to daję Wam gotowy patent na super łakocie.

Ciasteczka cynamonowe z suszonymi wiśniami:
250g mąki pszennej
190g masła
szczypta soli
90g cukru trzcinowego
1 żółtko
1,5 łyżeczki cynamonu
50g suszonych wiśni
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz z grubsza posiekane suszone wiśnie. Dodaję masło pokrojone w kostkę i sieka krótko wszystko razem. Dodaję żółtko i zagniatam ciasto. Kulkę ciasta zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na 40 minut.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm, po czym wykrawam kółka o średnicy ok. 5-6cm. Układam w niezbyt dużych odstępach na blasze. Piekę ok 10-11 minut. Po wyjęciu zdejmuję łopatką ciasteczka i układam na kratce wyłożonej papierem, by ostygły. Piekę kolejne partie, do czasu wyczerpania się ciasta.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza