środa, 13 marca 2019

Błyskawiczna zupa miso 2.0


Nie mam czasu ugotować!
Jestem chora i nie mam siły gotować.
Nie chce mi się gotować.
Nie mam pomysłu co ugotować.

Każdemu choć raz na kwartał, zdarza się pomyśleć lub wręcz wyartykułować jedno z powyższych zdań. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi błyskawiczna zupa miso z tofu, grzybami i warzywami.

Plusy:
Nie trzeba bulionu, ani żadnego wywaru.
Można do miski dorzucić co się chce i i tak będzie dobre.
Można zabrać na wynos. Wystarczy spakować do słoika i zalać w pracy/szkole gorącą wodą, zamknąć, potrząsnąć i zjeść.

Minusy:
Trzeba mieć w zanadrzu pewne produkty, bez których zupy nie będzie.

Baza do zupy - 1 porcja:
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
1/4 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka oleju sezamowego

Dodatki:
Smażone tofu:
180g tofu
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Tofu kroję w dużą kostkę, mieszam słoiku ze wszystkimi składnikami marynaty. Odkładam na 30 minut. Skrapiam patelnię olejem, rozgrzewam, następnie smażę tofu na złoty kolor z obydwu stron. (ok. 2 minuty z każdej strony)


80g makaronu soba 
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu, pamiętając by nie solić wody.

3 brązowe pieczarki pokrojone w grube plastry
4 cm kawałek pora pokrojonego w krążki
1/4 średniej marchewki pociętej julienne lub pokrojona w słupki
1 rzodkiewka  pocięta obieraczką julienne lu pokrojona w słupki
1 łyżka oleju 
1 łyżka sosu sojowego

Rozgrzewam natłuszczoną patelnię, podsmażam przez ok. 40 sekund, następnie dodaję kolejne warzywa i podsmażam ok. 2 minuty. Na koniec dodaję łyżkę sosu sojowego. 

Do miski nakładam wszystkie składniki bazy zupy, mieszam je dokładnie, nakładam makaron, nalewam szklankę wrzątku, mieszam pałeczkami by dokładnie połączyć wodę z bazą. Na wierzch nakładam podsmażone tofu (połowę przygotowanego tofu, resztę można wykorzystać do innej potrawy lub kolejnej porcji zupy), grzyby z warzywami oraz posypuję sezamem, posiekaną dymką oraz ewentualnie świeżym chili i kolendrą.
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza