niedziela, 17 lutego 2019

Tacos z ciecierzycą



Były już tacos z fasolą, były z soczewicą, pora na ciecierzycę.
Nasion roślin strączkowych wciąż jemy zbyt mało, a przecież można zastąpić nimi część mięsa w diecie. I to w dodatku, bez uszczerbku na smaku. 
Dziś podrzucam więc kolejną taco inspirację. 
Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju zawijasów i zawiniątek. Placki do tacos robię najchętniej z mąki z niebieskiej kukurydzy. Powstają tzw. soft taco, czyli miękkie placki, które nawet leżąc usmażone przez godzinę, nie twardnieją. Muszę spróbować z tradycyjnej mąki kukurydzianej, ale to przy następnej okazji.
Lubię gdy w moim zawiniątku dużo się dzieje i wcale nie znaczy, że ma być trudno. Chodzi bardziej o poszukiwanie urozmaicenia, przy użyciu zwykłych produktów.
Dziś do zawiniątek wrzucam sałatę rzymską, trochę czerwonej kapusty skropionej sokiem z cytryny i oprószonej solą, guacamole oraz pikantną paprykową ciecierzycę o lekko dymnym aromacie. Sok z limonki/cytryny, dla tych co lubią świeża kolendra i obiad gotowy. 


Tacos z ciecierzycą (ok.16 małych sztuk):
300g ugotowanej ciecierzycy - instrukcja gotowania ciecierzycy
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4-1 łyżeczki soli

Na patelni podgrzewam olej, dodaję ciecierzycę oraz przyprawy i podsmażam mieszając przez ok. 2 minuty. Ciecierzyca ma być dobrze otoczona przyprawami. Odkładam do miseczki.

Przygotowuję także:
💚 tacos z niebieskiej kukurydzy z tego przepisu - klik
💚 guacamole - klik
💚  porwaną na paski sałatę rzymską 1-2 liście
💚 świeżą kolendrę
💚 małą miseczkę piklowanej czerwonej kapusty (wystarczy poszatkować trochę kapusty czerwonej (1/4 małej główki), oprószyć ją solą do smaku i skropić obficie sokiem z cytryny (1-2 łyżki))
💚 zieloną papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki
💚 kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Na usmażone placki nakładam guacamole, trochę sałaty, piklowanej kapusty, ciecierzycy, dodaję odrobinę śmietany, świeżą kolendrę i chili. Zajadam.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza