poniedziałek, 25 lutego 2019

Sałatka ziemniaczama z awokado i jajkiem


Sałatek ziemniaczanych ciąg dalszy. Jak już pisałam w poprzednim poście, trochę szkoda odpalać kuchenkę dla jednego ziemniaka. Gotuję więcej, studzę, chowam w lodówce i cieszę się jak dzieciak, wyciągając je kiedy tylko dusza zapragnie. 

Kolejna sałatka jest ze zdecydowanym meksykańskim akcentem. 
Dodałam jajo i awokado oraz sos z wędzoną papryką.
Pycha!

Sałatka ziemniaczana z awokado i jajkiem - 1 porcja:
1 średniej wielkości ziemniak ugotowany w mundurku - ugotowany jak w tym przepisie - klik
1 jajko ugotowane jak w tym przepisie - klik
1/2 dojrzałego awokado
sok z cytryny i sól

sos:
1 łyżeczka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
1/2 średniego ząbka czosnku drobno posiekanego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
odrobina miodu na końcu łyżeczki
odrobina sosu adobo na końcu łyżeczki  (sos z puszki z papryczką chipotle) (można zamiast tego dodać 1/4 łyżeczki wędzonej papryki i 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
spora szczypta soli

dodatkowo:
świeża kolendra
grubo mielony czarny pieprz

Awokado rozkroiłam, połowę obrałam ze skóry, pokroiłam na duże kawałki, skropiłam obficie sokiem z cytryny i oprószyłam solą. Ziemniaka obrałam, pokroiłam na duże kawałki i oprószyłam solą. Ugotowane jajko obrałam ze skorupki i pokroiłam na ćwiartki.
Wszystkie składniki sosu starannie wymieszałam. 
Składniki sałatki rozłożyłam na talerzu, polałam sosem, posypałam świeżą kolendrą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza