poniedziałek, 18 lutego 2019

Makaron gryczany z kapustą, ziemniakami i serem



Być może nie brzmi zachwycająco, ale porywa od pierwszego kęsa. 
Inspiracją było tradycyjne włoskie danie Pizzoccheri alla Valtellina. Włoskiego makaronu pizzoccheri próżno szukać w naszych sklepach. Można zrobić własny i tak też miało być, ale okazało się, że wbrew temu jak myślałam, w kuchennej szafce nie ma już mąki gryczanej. Uratowały mnie gotowe rurki gryczane z pobliskiego spożywczaka. 
Oryginalnie w tym daniu miesza się parmezan i ser Casera. Można jednak śmiało użyć parmezanu lub grana padano i dodać nieco comte lub gruyera. Ja wbrew wszystkim zasadom użyłam pecorino, bo akurat był w lodówce. Są tu jeszcze ziemniaki, kapusta włoska i masło czosnkowe.
To danie jest pyszne, ale uwaga!!! M E G A   T Ł U S T E   i   K A L O R Y C Z N E!!!

Jeśli będzie Was kusiło, by zmniejszyć ilość sera i masła, aby danie stało się lżejsze, to od razu mówię, że straci cały swój tłuściutki urok. Ono jest pyszne właśnie dlatego, że ocieka masłem i serem. 

Makaron gryczany z kapustą, ziemniakami i serem - 2 porcje:
200g makaronu gryczanego
2 małe ziemniaki
6-8 liści kapusty włoskiej
1 ząbek czosnku
70g masła
140g startego sera (może być pecorino, parmezan, grana padano, lub mieszanka grana padano/parmezanu z comte/gruyerem)

W dużym garnku zagotowałam osoloną wodę. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam każdy na 8 części. Kapustę opłukałam, osuszyłam, z każdego liścia wycięłam twardą część i pokroiłam je w paski o długości 4-5 cm i szerokości 1-2 cm. 

Do gotującej wody wrzuciłam ziemniaki i kapustę. Gotowałam 5 minut, następnie dorzuciłam makaron i gotowałam do miękkości, według instrukcji na opakowaniu.

Podczas gdy makaron dochodził, na patelnię wrzuciłam obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz masło i podgrzałam by masło się roztopiło, a czosnek oddał nieco aromatu. 

Odcedziłam wszystkie składniki, następnie w dużej misce podsypywałam serem i mieszałam. Nałożyłam na talerze i polałam masłem z czosnkiem. 

Natychmiast podałam.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza