poniedziałek, 21 stycznia 2019

Zapiekanka ryżowa z bakłażanem i pomidorami



Dziś zostawiam Wam przepis na moją ulubioną zapiekankę. 
Zapiekanka ryżowa z bakłażanem i pomidorami:
1 średnia cebula
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 średnie bakłażany
2 kartony krojonych pomidorów
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki zielonej czubricy
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
4 łyżki łagodnego ajwaru
300g białego ryżu długoziarnistego

Beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
szklanka mleka 0,5% tłuszczu
sól, czarny pieprz mielony, szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
50-100g dowolnego sera (u mnie połowa mozzarelli i 2 łyżki startego sera bursztyn)
można użyć mozzarelli, cheddara, bursztynu, parmezanu lub grana padano.


Bakłażany myję, kroję w plastry o grubości ok. 1 cm, oprószam z dwóch stron solą i pozostawiam na 30 minut. Po upływie tego czasu płuczę plastry bakłażana i osuszam na ścierce.
Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę i smażę na średnim ogniu przez 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu cebula ma być złocista. Do podsmażonej cebuli dodaję pomidory z kartonika, 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli oraz pozostałe przyprawy. Mieszam, i wkładam do garnka z sosem plastry bakłażana, jeden po drugim zanurzając je w sosie. Przykrywam i gotuję 15 minut na wolnym ogniu, po czym wyjmuję ugotowane plastry bakłażana, a sos gotuję odkryty jeszcze 10 minut.
Na koniec dodaję do sosu ajwar i dokładnie mieszam.

Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty.

Ugotowany, jeszcze ciepły ryż mieszam z sosem.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem, wykładam połową plastrów bakłażana, na nim rozkładam równomiernie ryż z sosem, a następnie przykrywam kolejną warstwą bakłażanów.

W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszając rózgą podsmażam przez 1-1,5 minuty. Dolewam mleko cały czas mieszając, następnie wciąż mieszając co jakiś czas, doprowadzam na średnim ogniu do wrzenia. W trakcie podgrzewania doprawiam szczyptą soli, czarnego mielonego pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Po zagotowaniu zmniejszam płomień na mały i gotuję przez 1-2 minuty, do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu. 
Wierzch zapiekanki polewam sosem beszamelowym, posypuję startymi serami i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut.
Gotową zapiekankę wyjmuję z pieca i pozostawiam na 15-20 minut by bardziej stężała.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza