poniedziałek, 28 stycznia 2019

Wegańskie pierożki gyoza



 Dziś obłędnie pyszna, wegańska wersja pierożków gyoza. W środku solidnie doprawiony farsz z kapustą pekińską, porem, zieloną cebulką i pieczarkami. 
Kto się skusi?

 
Pierożki gyoza z grzybami - 20 pierożków:
Farsz:
250g pieczarek
5 liści kapusty pekińskiej
kawałek białej części pora o długości 3 cm
1/3 pęczka zielonej cebulki
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
spora szczypta płatków chili
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzy mielonego 

Ciasto:
125g mąki pszennej + do podsypywania
1/3 łyżeczki soli
85g wrzącej wody

Sos:
4 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sezam, płatki chili


Pieczarki obrałam i posiekałam bardzo drobno. Pora umyłam i również bardzo drobno posiekałam. Na oleju sezamowym podsmażyłam pieczarki z porem i szczyptą soli. Należy je smażyć do czasu, gdy puszczony przez nie płyn odparuje. 
Liście kapusty pekińskie umyłam, osuszyłam, wycięłam głąb, a resztę pokroiłam na drobne paski. Dymkę posiekałam. Do usmażonych pieczarek dodałam posiekaną zieloną cebulkę i kapustę, starty imbir, czosnek obrany i starty na tarce o drobnych oczkach oraz przyprawy. Wymieszałam dokładnie.

Do mąki z solą wlałam wrzątek i wymieszałam dokładnie łyżką. Zagniotłam i wyrabiałam ciasto przez 3 minuty, do momentu kiedy stało się elastyczne i gładkie. Odłożyłam do miski, nakryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na 15 minut.

Ciasto podzieliłam na dwie części, z każdej uformowałam wałek o średnicy 2 cm i pokroiłam każdy z z nich na 10 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowałam na cienki placek. Do każdego pierożka nakładałam ok. 1,5 łyżeczki farszu i zlepiałam. Sposób zlepiania najlepiej zobaczyć na youtube.

Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Na gorącą patelnię nałożyłam pierożki i smażyłam do czasu powstania pod spodem przysmażonej skorupki (ok. 2 minuty). Do podsmażonych pierożków nalałam 1/2 szklanki wody, przykryłam i gotowałam w ten sposób na parze przez 5 minut, następnie odkryłam i podsmażałam do czasu gdy cały płyn odparował (1 minuta). 
Podaję gorące z miseczką sosu, powstałego z wymieszania sosu sojowego, octu ryżowego, soku z cytryny z dodatkiem sezamu i płatków chili.

1 komentarz: