piątek, 25 stycznia 2019

Tęczowa miska

 
Tęczowa miska.
Można położyć wszystko na talerzu, można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą. Możecie przygotować tylko wybrane elementy i uzupełnić innymi ulubionymi smakołykami, albo zrobić dokładnie tak jak ja.
Potraktujcie to jak inspirację. Bawcie się smakiem i kolorami. Łączcie różne tekstury, kształty i produkty.
Kiedy już zaczniecie, z pewnością wciągnie Was ta zabawa.

Dziś na talerzu, a raczej w naczyniu ;) 
surówka z czerwonej kapusty z chili i natką pietruszki - przepis poniżej
kotleciki z czarnej fasoli - przepis tutaj
rukola z ziołami (u mnie mięta, kolendra i natka pietruszki)
hummus z pieczonym burakiem - klik
guacamole - klik
pieczone frytki z batata + dukkah
pestki dyni
pomidorki koktajlowe
papryka pokrojona w paski
rzodkiewka w plasterkach
plaster limonki
borówki

 
Surówka z czerwonej kapusty z chili i natką pietruszki:
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
1/3 średniej zielonej papryczki chili
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego 
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
1/2 małego ząbka czosnku 
sól, pieprz czarny mielony

W słoiczku mieszam olej, sok z cytryny, obrany i posiekany czosnek, miód lub cukier oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Do miski wrzucam poszatkowaną kapustę, dodaję papryczkę pokrojoną w cienkie plasterki, posiekaną natkę i sos. Mieszam dokładnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz