czwartek, 17 stycznia 2019

Prosta zupa rybna z pomidorami i chili


Bardzo lubię ryby, ale nie jadam ich często i chyba najwyższa pora to zmienić. Zupa rybna to pierwsza potrawa, którą jadam, gdy zjawiam się nad Bałtykiem. Jadałam już różne i nie wszystkie niestety były smaczne, jednak ta z pewnością Wam posmakuje. Zwłaszcza tym, którzy zupy rybnej dotąd nie jadali, albo mają z nią przykre doświadczenia. Nie ma tutaj wyrazistych w smaku gatunków ryb, nie ma tutaj wielu przypraw i jest to w zasadzie zupa rodzinna. Każdy, nawet dziecko, będzie z niej zadowolony. Lubię ją, bo robi się ją naprawdę szybko, zwłaszcza jeśli mamy w zamrażalniku przygotowany wcześniej bulion warzywny. Ja zazwyczaj mam, ponieważ z moich proporcji bulionu zawsze wychodzi ok. 6 szklanek, dzięki czemu 3 szklanki w jednym pojemniku jako porcja, lądują w zamrażalniku. 
Ostatnie tygodnie są dla mnie bardzo wymagające. Mam tyle pracy i innych zajęć, że ciężko u mnie z czasem, zatem proste w przygotowaniu potrawy, są na wagę złota.

Prosta zupa rybna z pomidorami i chili:
250g filet z dorsza
3 szklanki domowego bulionu warzywnego
1/2 sporej czerwonej papryczki chili
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 karton 400g krojonych pomidorów (optymalnie, żeby były bez dodatku kwasu cytrynowego, jeśli go mają, należy dodać 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego)
1/2 pęczka koperku 
1 łyżeczka sosu sojowego
sól do smaku

Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Obrany czosnek siekam drobno. Chili oczyszczam z nasion i również bardzo drobno kroję.

W garnku rozgrzewam olej z masłem, na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i mieszając, podsmażam na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaję startą marchew i podsmażam kolejne 2 minuty, po czym dodaję czosnek oraz chili i smażę jeszcze przez 30 sekund. Dodaję pomidory, płuczę kartonik 1/2 szklanki wody i też wlewam ją do garnka. Zagotowuję i gotuję 2-3 minuty, po czym dolewam bulion i gotuję 15 minut bez przykrycia. 
Doprawiam w między czasie pieprzem oraz słodką papryką. Wyłączam płomień, przykrywam i zostawiam na przynajmniej pół godziny.
Po tym czasie zagotowuję i do gotującej się zupy wkładam pokrojoną na duże kawałki rybę oraz posiekany koperek, przykrywam i gotuję 4-6 minut. Jeśli macie ochotę, możecie dodać również krewetki, najlepiej szare. Optymalnie dorzucić je na 2-3 minuty przed końcem gotowania. 
Zupę można przygotować wcześniej, a rybę dorzucić zagotowując przed podaniem. 

Zupę podaję gorącą z dobrym pieczywem.

2 komentarze: