niedziela, 6 stycznia 2019

Pieczona ciecierzyca i talerz różności

Talerz różności. Pieczona ciecierzyca z wędzoną papryką. Pieczone ziemniaki. Pieczone bataty. Dukkah. Piklowana czerwona kapusta z chili i natką pietruszki. Guacamole. Pestki dyni.

Talerz różności skradł moje serce już dawno. Znacie to uczucie, kiedy widzicie pełen pysznego jedzenia bufet i macie ochotę spróbować absolutnie wszystkiego? Jeśli tak, to też pokochacie to rozwiązanie. Bo ten talerz, to trochę jakby jednak zjeść wszystko, co bufet oferuje.
Małe porcje, różnych dań, sprawiają, że całość dodatkowo bardzo dobrze wygląda.

Czyszczenie lodówki i zamrażalnika sprawiło, że znalazłam woreczek z zamrożoną ciecierzycą. Było jej ok. 200g. Wrzuciłam na sitko i przepłukałam letnią wodą, odcedziłam i wrzuciłam na czystą ściereczkę. W tym czasie wystarczyło już tylko przygotować przyprawy i rozgrzać piekarnik. 
Możecie użyć ciecierzycy z puszki, albo takiej samodzielnie ugotowanej. Ja już kiedyś wspominałam, że gotuję naraz całą paczkę, dzielę na porcje i w woreczkach wielokrotnego użytku mrożę. 
Jeśli gotujecie sami, zapamiętajcie pewną radę. Otóż jeśli dana porcja ciecierzycy ma być później wykorzystana do pieczenia, najlepiej po ugotowaniu od razu ją odcedzić. Taką do miskowania, najlepiej pozostawić do wystudzenia w wodzie. 

Pieczona ciecierzyca (2-4 porcji):
200g-250g ugotowanej ciecierzycy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
spora szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego

Ugotowaną, opłukaną i osuszoną na ścierce ciecierzycę wysypuję na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C, wstawiam ciecierzycę na 10 minut. W misce mieszam przyprawy z olejem. Podpieczoną ciecierzycę wsypuję do miski, obtaczam w oleju z przyprawami i wrzucam znów na blachę z papierem. Piekę kolejne 7-8 minut. Upieczoną ciecierzycę przesypuję do miski. 

I jeszcze piklowana czerwona kapusta. Podstawowy przepis na nią znalazłam w książce Dominiki Wójciak "Prosto, pysznie, do pudełka", jednak ja od siebie dorzuciłam chili. 

Piklowana czerwona kapusta z chili. 
1/4 główki małej kapusty czerwonej
spora szczypta soli
1/2-1 łyżki octu jabłkowego
1/4 zielonej papryczki chili (najlepiej jalapeno)

Kapustę szatkuję, oprószam solą, skrapiam octem i wygniatam przez chwilkę dłońmi, by puściła odrobinę soku. Dodaję plasterki chili, mieszam, przekładam do słoika i przechowuję w lodówce do 5 dni. Nadaje się jako element talerza różności, ale również jest świetnym dodatkiem do kanapek, burgerów itp.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam taka pieczoną ciecierzycę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń