wtorek, 29 stycznia 2019

Makaron soba z tofu, grzybami i warzywami

Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię azjatycką, to ten makaron sprawi, że będziecie w siódmym niebie. 

Makaron soba z tofu, grzybami i warzywami - 1 porcja:
2 liście kapusty pekińskiej
2 duże pieczarki
1/2 średniej marchewki
1 kostka tofu
80g makaronu soba
1/3 pęczka cebulki zielonej
1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
3 łyżki sosu sojowego do marynaty + 1 łyżka podczas smażenia
1 duży ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 szczypty płatków chili
1 łyżeczka oleju sezamowego

W słoiku wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, olej sezamowy, starty czosnek i imbir oraz przyprawy. Dodać pokrojone w kostkę tofu, zamknąć słoik i potrząsając wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na godzinę do lodówki. Po upływie pół godziny warto raz jeszcze potrząsnąć słojem.

Kapustę umyłam, osuszyłam, wycięłam głąb (można pokroić z nim, można zostawić go np. do kimchi), a liście poszatkowałam. Marchewkę obrałam, umyłam i pocięłam obieraczką julienne (Można pokroić w słupki). Pieczarki obrałam i pokroiłam w grube plastry. Zieloną cebulę umyłam i posiekałam. 

Makaron soba przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżeczce oleju usmażyłam na patelni tofu, na złoty kolor z obu stron. Dodałam marchewkę i grzyby, a po 1 minucie kapustę. Dolałam resztki marynaty z tofu,1 łyżkę sosu sojowego, odcedzony makaron oraz zieloną cebulkę i wymieszałam dokładnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz