czwartek, 20 grudnia 2018

Wegański makowiec zawijany



Może ten mój makowiec nie wygląda jak z cukierni. Może jest krzywy i słabo udekorowany. Jednak ma jeden niepodważalny walor. Jest pyszny!

Makowiec zawijany (wegański):
Ciasto drożdżowe:
300g mąki pszennej
10g drożdży świeżych
100g mleka sojowego
50g wody
1 łyżeczka cukru
30 g cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Nadzienie:
3/4 porcji masy makowej z tego przepisu klik
bakalie lub 1/2 porcji wiśni z tego przepisu → klik

Polewa:
Sok z 1/2 pomarańczy
2-3 łyżki cukru pudru
kandyzowana skórka pomarańczowa

Mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli oraz 30g cukru. Mleko sojowe wraz z wodą podgrzewam tak, by płyn był letni. Dodaję łyżeczkę cukru oraz drożdże, mieszam i zostawiam na 5 minut w cieple. Do mąki z cukrem wlewam rozczyn drożdży i mleka z wodą i zagniatam ciasto. Do zagniecionej kulki ciasta dodaję rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy (może być po prostu olej rzepakowy) i wyrabiam ciasto przez 2-3 minuty. Przekładam je do miski, przykrywam czystą, zwilżoną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 75 minut. 

Masa makowa do makowca powinna być przynajmniej w temperaturze pokojowej. Jeśli więc wyjmujecie wcześniej przygotowaną masę z lodówki, podgrzejcie ją z dodatkiem łyżki wody w garnku, tak by była letnia. Moja podstawowa masa makowa, której używaliśmy do drożdżówek nie zawiera żadnych dodatkowych składników. W przypadku makowca, dobrze by była wzbogacona o bakalie. Wyjmuję ją więc z lodówki, wrzucam na patelnię, dodaję łyżkę lub dwie wody, namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i zagotowuję raz jeszcze. Tak w szybki sposób możecie podrasować podstawową masę makową z poprzedniego przepisu.
Można również wykorzystać podstawową masę makową i przesmażone z cukrem wiśnie, jak w przepisie na drożdżówki. Wtedy jak w przypadku drożdżówek, usmażone wiśnie odsączamy z syropu i dodajemy w tym przypadku do masy makowej.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach mierzących ok. 38/20cm. Na blasze wykładam arkusz papieru do pieczenia.
Układam ciasto na arkuszu papieru dopieczenia dłuższym bokiem do siebie. 
Letnią masę makową rozprowadzam na całej powierzchni, zostawiając dłuższy brzeg po przeciwnej stronie wolny, na szerokości ok. 2cm. Zawijam makowiec od siebie dosyć ściśle. Na koniec brzeg bez maku zlepiam delikatnie ze zwiniętą częścią rolady tak by zamknąć roladę. Podwijam krawędzie z boku, by tam również zamknąć całość. Zawijam w papier i delikatnie obracam zlepieniem w dół. Zawiniętą w papier roladę ostrożnie przenoszę na blachę wyłożoną papierem i zostawiam jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C. Wstawiam przygotowany makowiec i piekę 30-35 minut. Wyjmuję, przekładam na deskę i rozcinam papier od góry. Pozostawiam do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem przygotowanym z soku pomarańczowego i cukru pudru oraz posypuję skórką pomarańczową.


4 komentarze:

  1. piękny, taki domowy z wiśniami , wow

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ciasto zrobiłam inne, ale wykorzystałam przepis na masę makową ( dodałam dużo jeszcze płatków z migdałów oraz 2 garści suszonej żurawiny)oraz nadzienie wiśniowe i to wszystko(wiśni nie mieszałam z masa , a dałam na masę i zwinęłam) opchnęłam w jednym przepysznym makowcu :D

      Usuń
    2. Cieszę się, że makowiec się udał! Ściskam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

      Usuń