wtorek, 6 listopada 2018

Wegański mac & cheese


 
Tłumnie odwiedzacie stronę z przepisem na wegański sos serowy, więc jesteście już pewnie gotowi na kolejny przepis z jego udziałem. Danie jest banalnie proste, pyszne i niezwykle sycące.
Klasyczny mac & cheese to po prostu makaron z sosem serowym. 
Ten smakuje równie dobrze jak oryginał, więc jeśli z musu lub wyboru nie jadacie nabiału, to ten makaron z serem bardzo Was ucieszy.

Wegański mac & cheese - przepis na 2-3 porcje:
300g makaronu kolanka 
7 łyżek wegańskiego sosu serowego 
2 pomidory malinowe
2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
3-4 łyżki bułki tartej

Jednego pomidora przekrawam na pół, oczyszczam z nasion, a miąższ ze skórką kroję w kosteczkę. Drugiego pomidora pozbawiam szypułki i wraz ze skórką kroję na cienkie plasterki. Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie. 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C.
Odcedzam makaron, mieszam z sosem i pokrojonym w kostkę pomidorem. Przekładam całość do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układam plastry pomidora i wkładam do piekarnika na 10-12 minut.
Na patelni rozgrzewam olej, dorzucam bułkę tartą i podsmażam przez 2-3 minuty, do czasu gdy się nieco zrumieni. 
Gotową zapiekankę posypuję zrumienioną bułką tartą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza