środa, 28 listopada 2018

Sałatka z pieczonym topinamburem


Topinambur. Brzmi trochę jak Rumburak, topór, rumor i brambor. Myślałam sobie, o co tyle hałasu? Wszyscy tylko topinambur i topinambur. Tu jednak nie ma co za dużo myśleć, tylko trzeba działać. Oskrobać trochę bulw, wrzucić do pieca, poczekać i zjeść.
 Najlepiej jeszcze letnie. 
Najfajniej z dużą ilością natki pietruszki, skórki cytrynowej i włoskimi orzechami. 
Koniecznie z sosem z oliwy i soku cytrynowego z odrobiną czosnku i miodu (syropu z agawy). 
Optymalnie z ulubioną sałatą. 
Zaleca się jeść bez zbędnego wahania i zastanawiania nad podobieństwem smakowym do innych produktów. 
Bo to nie ziemniak.
To nie karczoch. 
To jest po prostu topinambur.

Sałatka z pieczonym topinamburem - 2 porcje:
450g topinamburu
4-5 liści sałaty radicchio lub 3 garście mieszanych sałat
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z 1 cytryny
1,5-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżeczki miodu lub w wersji wegańskiej syropu z agawy
1 mały ząbek czosnku
2 spore szczypty soli
spora szczypta mielonego czarnego pieprzu

Topinambur obrałam ze skórki, można nawet powiedzieć że oskrobałam, ponieważ jego skórka jest bardzo cienka. Umyłam, wrzuciłam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Skropiłam odrobiną oliwy z oliwek, przykryłam wystającymi brzegami papieru i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłam 25 minut. Moje bulwy były bardzo małe, na zdjęciu możecie zobaczyć jakiej były wielkości. Piekłam je w całości. Jeśli jednak kupicie większe bulwy, po obraniu potnijcie je odpowiednio na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości.
Topinambur po upieczeniu ma być miękki.

Sałatę umyłam i osuszyłam. Liście porwałam na mniejsze kawałki. Ja użyła radicchio, która może być dość gorzka. Tak było w moim przypadku. Jeśli nie przepadacie za gorzkimi sałatami, pomieszajcie ją z sałatą rzymską, albo użyjcie samej sałaty rzymskiej. 

Do słoiczka wlałam oliwę, miód, sok cytrynowy. Dodałam posiekany ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Zakręciłam słoik i energicznie potrząsając, wymieszałam dokładnie sos.

Na talerzach rozłożyłam sałatę, posypałam posiekaną natką pietruszki, skórką cytrynową, ułożyłam upieczony topinambur i posypałam orzechami włoskimi. Całość polałam sosem.

1 komentarz: