czwartek, 15 listopada 2018

Gofry z jajkiem na miękko i pieczarkami


Wszyscy kochają gofry na słodko, a ja jak zwykle muszę iść pod prąd, bo zdecydowanie bardziej lubię gofry z wytrawnymi dodatkami. Nie żebym gardziła tymi na słodko, ale 9 na 10 razy kiedy robię gofry dla siebie, okazują się być bazą do stworzenia czegoś na kształt kanapki. Mój ulubiony zestaw do gofrów to grzyby i jajko. Robi się błyskawicznie, a prezentuje bardzo efektownie. 
No i ten smak. 
Jeśli macie ochotę na zestaw ze zdjęcia, to nie rezerwujcie całego popołudnia na gotowanie. Wystarczy Wam kilkanaście minut i to cudo wyląduje na Waszym talerzu. 
Przekonałam Was?

Gofry - ok.10 sztuk:
250g mąki pszennej 
315g mleka
3 średnie jajka
90g masła
1 łyżeczka cukru
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta soli

Mąką wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do ostudzenia. Jajka wybiłam rozdzielając białka od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Używając rózgi rozmieszałam żółtka z mlekiem i cukrem, następnie dodałam ostudzone masło i dalej mieszając dodawałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko dobrze się połączyło, wmieszałam do masy pianę z białek. 
Rozgrzałam dobrze gofrownicę. Nakładałam porcje ciasta, ale nie tak by było go dużo. Trzeba pamiętać, że proszek do pieczenia spowoduje wyrastanie ciasta. 
Piekłam gofry przez 3-4 minuty na złoty kolor. 

Dodatki:
10 pieczarek
odrobina oleju do smażenia
4-5 jajek
cebulka dymka
świeżo mielony pieprz czarny 

Pieczarki umyłam, osuszyłam i obrałam. Pokroiłam je w grube plastry i na skropionej olejem patelni usmażyłam na złocisty kolor z obu stron. Usmażone oprószyłam solą.

W garnku zagotowałam wodę. Na wrzątek powoli włożyłam zimne jajka i gotowałam 5 minut. Odlałam wrzątek i zalałam jajka zimną wodą. Po dwóch minutach odlałam wodę i obrałam ostrożnie jajka. 

Dymkę posiekałam drobno. 

Na gofrach ułożyłam usmażone pieczarki, po 1 jajku na dwa gofry i posypałam posiekaną dymką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza