czwartek, 18 października 2018

Tofu po pekińsku wersja 2.0



Podobny przepis kiedyś już się tu pojawił, a to w zasadzie jest ulepszona wersja, którą każdy miłośnik azjatyckiej kuchni powinien wypróbować.  
Tofu po pekińsku, czyli kaczka po pekińsku, tyle że bez kaczki.
Można pomyśleć, że to totalne wariactwo i nieporozumienie, ale zamiast dumać, lepiej przyrządzić, spróbować i zakochać się na zabój w tym cudnym smaku.

 TOFU PO PEKIŃSKU:
360 g tofu naturalnego
6 łyżek sosu sojowego
 2 łyżeczki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
spora szczypta białego pieprzu
1 gwiazdka anyżu


Tofu pokroić w kostkę.
W dużym słoiku wymieszać składniki marynaty, dorzucić tofu,
zakręcić i wymieszać potrząsając słojem. Słoik odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Patelnię skropić olejem (rzepakowym lub słonecznikowym). Natłuszczoną patelnię rozgrzać, a następnie smażyć na niej tofu przez ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

SOS ŚLIWKOWY:
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny


Wszystkie składniki sosu umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu zagotowania, sos przelać do słoika, ostudzić i schłodzić w lodówce.

PLACKI MANDARYŃSKIE:
260 g mąki pszennej
160 g wrzącej wody
1/3 łyżeczki soli
olej sezamowy


Mąkę wymieszać z solą, dolać wrzątek, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Wyrabiać na podsypanym mąką blacie przez 4 minuty. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.

Gotowe ciasto pociąć na 20 równych części, a z każdej uformować kulkę. Brać po 2 kulki, wałkować na kółka o średnicy 3-4 cm. Na jednym placuszku rozsmarować 1-2 krople oleju sezamowego, przykryć drugim i delikatnie rozwałkować razem na placek o średnicy 9-10 cm.  W ten sposób postąpić z całym ciastem. 
Średnią patelnię rozgrzać bez dodatku tłuszczu, układać na niej po 3 placki i smażyć 1-2 minuty z każdej trony. Placki można odwracać, gdy na spodniej stronie pojawią się ciemne plamy. Usmażone placki natychmiast rozdzielić, ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką. W ten sposób usmażyć wszystkie placki.

DODATKI:
1 średni ogórek zielony obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w cienkie paski o długości kilku cm.
1/3 pęczka zielonej cebulki, pokrojonej na kawałki o długości kilku cm




JAK JEŚĆ?
Na placku rozsmarować nieco sosu śliwkowego, położyć kilka kawałków tofu, ogórka i zielonej cebulki. Można dodatkowo posypać czarnym sezamem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza