niedziela, 21 października 2018

Kotleciki z czarnej fasoli





Kotleciki z czarnej fasoli - składniki na 10-12 kotlecików:
1 puszka czarnej fasoli
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki sosu sojowego (Zależy jak dużo solicie na codzień. Ja dodałam 3,  ale solę sporo) 
1/2 płaskiej łyżeczki pasty miso
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1,5 łyżki mąki owsianej
 olej do smażenia 

Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na złocisto na 1 łyżeczce oleju rzepakowego. Na minutę przed końcem smażenia wrzucam na patelnię obrany ząbek czosnku. Podsmażoną cebulę i czosnek odkładam do ostudzenia. Fasolę odcedzam z zalewy na sicie i płuczę sporą ilością czystej wody. W maszynce do mielenia rozdrabniam fasolę oraz cebulę i czosnek. 
Doprawiam masę przyprawami, dodaję mąkę owsianą (mogą być zmielone na proszek płatki owsiane) i mieszam bardzo dokładnie. Przykrywam miskę z masą i odkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jednak masę przygotować dzień wcześniej. Z tak przygotowanej masy formuję małe kotleciki i smażę na dobrze rozgrzanym oleju po 1-1,5 minuty z każdej strony. 

Do tak doprawionych kotlecików idealnie pasuje ajvar oraz jogurtowy sos czosnkowy (z tradycyjnego jogurtu naturalnego lub wegańskiego kokosowego jogurtu naturalnego).

Tym razem podałam kotleciki w domowych pitach z ajvarem, wegańskim sosem czosnkowym, miętą, natką pietruszki oraz czarnuszką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza