poniedziałek, 28 maja 2018

Makaron ze szparagami, szpinakiem i pomidorami


Szybki makaron z warzywami jest zawsze mile widziany, a szczególnie wiosną, gdy nie mamy ochoty stać długo w kuchni.

 
Wiosenny makaron ze szparagami, szpinakiem i pomidorami - 2 porcje:
200g makaronu świderki (może być pełnoziarnisty, gryczany, białkowy, bezglutenowy lub zwykły)
12-14 pomidorów koktajlowych
2 łyżki oleju lub oliwy
1 ząbek czosnku
100g szpinaku baby
6 zielonych szparagów

do podania:
świeża bazylia
parmezan 
2 łyżki orzechów piniowych (mogą być nasiona słonecznika lub płatki migdałowe)

Szparagom odłamuję twarde końce, aby to zrobić wystarczy złapać szparaga za dwa końce i zgiąć, złamie się w odpowiednim miejscu. Szparagi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 4-6 minut w zależności od grubości. Ugotowane szparagi odcedzam, przelewam zimną wodą, kroję każdą sztukę na 3 części, a jeśli są bardzo grube, każdą jeszcze na pół wzdłuż.
Szpinak myję i odrywam twarde łodyżki.
Czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki.
Pomidory myję i przekrawam na połówki. 

W garnku zagotowuję osoloną wodę, aby ugotować makaron. Wrzucam go na wrzątek i gotuję według wskazówek na opakowaniu.  Ugotowany makaron odcedzam.
Na dużej patelni rozgrzewam olej z czosnkiem i bardzo krótko podsmażam, dorzucam szpinak i oprószam solą. Po ok. 1 minucie dodaję pomidory, oprószam solą i podsmażam ok. 2 minuty. Na koniec dorzucam szparagi oraz makaron i odparowuję mieszając wszystko razem. 
Rozkładam na talerze, posypuję świeżą bazylią, piniolami oraz świeżo startym parmezanem. Można całość wykończyć odrobiną świeżo mielonego pieprzu. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza