czwartek, 3 maja 2018

Ciasto migdałowe z rabarbarem i kruszonką

  
Obejrzałam wczoraj kilka krótkich filmów, z czasu kiedy moja córka była jeszcze bardzo małą osóbką. Czas pędzi, a moja maleńka dziewczynka nosi już buty z numerem 33 i potrafi bardzo dosadnie wyrazić swoją opinię, na różne tematy. Ostatni czas nie jest łatwy ani dla niej, ani dla mnie, ale myślę, że trudności, które nas spotykają, zbliżają nas jeszcze bardziej do siebie. Niezmiernie cieszy mnie fakt, że chociaż idę teraz przez życie dość wyboistą ścieżką, to jestem w stanie znaleźć w tym całym szaleństwie, jakieś jasne strony.  Chyba nigdy dotąd nie cieszyły mnie tak zwykłe czynności i uśmiech mojej córki, która zjada drugi kawałek domowego ciasta. 

Zostawiam Wam dziś przepis na to ciasto, które wywołuje uśmiech, nie tylko u dzieci.
Bądźcie szczęśliwi i zdrowi!

Ciasto migdałowe z rabarbarem i kruszonką:
Ciasto:
130g mąki pszennej typ 500
25g mąki migdałowej
1 całe jajko
3 żółtka
nieco ponad pół szklanki cukru
90g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200-220g rabarbaru
Kruszonka:
50g mąki migdałowej
30g mąki pszennej
35g cukru
35g masła

Ciasto:
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładam papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową. Mieszam. W małym garnku roztapiam masło, zdejmuję z palnika i odstawiam do ostudzenia. Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję żółtka oraz cukier i ucieram mikserem na puszystą, jasną masę. Do jaj z cukrem dodaję mąki z proszkiem do pieczenia oraz masło i mieszam za pomocą rózgi, do czasu gdy składniki się połączą.
Gotowe ciasto wlewam do przygotowanej tortownicy. 

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175-180 stopni C, grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Rabarbar myję, odcinam listki i kroję w niezbyt dużą kostkę. Rabarbaru nie trzeba obierać.
Kruszonka:
Masło na kruszonkę roztapiam. Do miski wsypuję suche składniki kruszonki i dodaję ciepłe masło. Mieszam łyżką, a następnie palcami, by powstała niezbyt sucha i nie za wilgotna kruszonka.

Na cieście układam równomiernie kawałki rabarbaru i całość posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika i piekę 50 minut, następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto w stygnącym piekarniku jeszcze na 15-20 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Gdyby kruszonka zaczęła się zbyt wcześnie rumienić, należy ciasto przykryć folią aluminiową. 

Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

 


1 komentarz:

  1. Pyszny klasyk! Rabarbaru nie lubię, ale w tym cieście jakoś mi smakuje :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń