piątek, 2 marca 2018

Spaghetti z pesto i zielonym groszkiem - przepis z wartościami odżywczymi


Mam słabość do zielonych warzyw, ziół i owoców. Teraz możecie to uznać za wyraz tęsknoty za wiosną, ale prawda jest taka, że ja przez okrągły rok wracam do zielonego koloru na talerzu. Bób, zielony groszek, pesto, szpinak, awokado pojawiają się w moim menu bardzo często. Uwielbiam też zieloną fasolkę i szparagi, ale te warzywa jem wyłącznie w sezonie. No, może poza jednym razem kiedy znalazłam mrożoną fasolkę w całości, gotowaną na parze. 
Zestawienie groszku z zielonym pesto i makaronem to jeden z moich pewniaków. Smakuje świetnie, dobrze wygląda, szybko się robi. Ten obiad zrobicie w 30 minut.
Czego chcieć więcej. 

Spaghetti z zielony pesto i groszkiem - przepis na 2 porcje:
200g makaronu spaghetti
200g zielonego groszku mrożonego

pesto:
30g startego parmezanu
listki bazylii oberwane z jednej rośliny (1 sklepowa doniczka)
5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
30g migdałów
1 ząbek czosnku
sól morska

Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. W dwóch garnkach podgrzewam osoloną wodę. W jednym na makaron, w drugim na groszek. Zamrożony groszek wrzucam na wrzątek i gotuję ok. 5-6 minut. Odcedzam i przelewam obficie zimną wodą.
Namoczone migdały obieram ze skórki, wrzucam do pojemnika blendera. Dolewam olej, dodaję obrazy i pokrojony na kawałeczki czosnek, listki bazylii oraz starty ser. Miksuję wszystko na pastę. Gotowe pesto doprawiam do smaku solą. 
Makaron wrzucam na osolony wrzątek i gotuję al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzam i zachowuję nieco wody z gotowania makaronu.
W dużej misce mieszam gorący makaron z pesto. W razie gdyby nie chciało się swobodnie łączyć dolewam 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodaję 1/3 groszku, raz jeszcze niedbale mieszam i nakładam na talerze. Dokładam resztą groszku, po połowie do każdej porcji. Dekoruję listkami bazylii.

1 porcja tego dania to ok. 819 kcal
26,88 g białka
39,48 g tłuszczu (w większości tłuszczu pochodzenia roślinnego)
89,1 g węglowodanów przyswajalnych
10,83 g błonnika pokarmowego
664,5 mg potasu
313,22 mg wapnia
 115,62 mg magnezu
3,74 mg żelaza
2,93 mg cynku
0,44 mg witaminy B1
0,25 mg witaminy B2
0,32 mg witaminy B6
0,24 µg witaminy B12
26,02 mg witaminy C




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza