wtorek, 27 marca 2018

Sałatka z kaszy jaglanej, awokado i zielonego groszku


Przyszła wiosna, ale niestety za oknem próżno szukać jej oznak. Może za kilka dni się wreszcie rozpogodzi? Trzeba się jakoś ratować, więc komponuję na talerzu zielone sałatki. Dzisiejsza to kasza jaglana, zielony groszek, awokado, odrobina koziego sera twarogowego, bazylia, rukola i granat. Żadnych skomplikowanych sosów. Łyżka dobrej oliwy, sól i nieco soku z cytryny. Nawet nie mieszam, tylko skrapiam wszystko sokiem cytrynowym, oliwą i oprószam solą. 

Na porcję sałatki potrzeba ok.4 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 dojrzałego awokado, 20g koziego sera, garść rukoli, garść bazylii, garść nasion granatu oraz 2-3 łyżek ugotowanego zielonego groszku.

Kaszę płuczę 3-4 razy w zimnej wodzie, następnie raz we wrzątku. Do wypłukanej kaszy wlewam wrzącej wody, tyle by zakryć ziarna, oprószam solą, przykrywam i gotuję 15-16 minut. Na dwie minuty przed końcem odkrywam by odparował nadmiar płynu.
Mrożony groszek wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 5-6 minut, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Liście myję i osuszam. 
Awokado obieram, kroję w dużą kostkę, skrapiam obficie sokiem z cytryny i solę. 
Składniki sałatki nakładam na talerz, skrapiam sokiem cytrynowym i polewam oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza