poniedziałek, 26 lutego 2018

Zdrowe śniadanie - kanapka z jajem i łososiem (+ wartości odżywcze)


Na dworze mróz, zatem śniadanie musi być treściwe. Powinno dostarczyć nam energii, która będzie potrzebna do utrzymania temperatury ciała oraz solidną porcję witamin i minerałów.
Dziś podrzucam Wam drobną inspirację śniadaniową, wraz z jej wartościami odżywczymi.

Na zdjęciu jak widać.
Kromka pszennego chleba (bez masła).
Jajko ugotowana na twardo (rozmiar L)
Trochę wędzonego łososia (20g)
Kilka listków rukoli.
Połówka awokado skropiona sokiem z cytryny i oprószona solą morską.
Grubo mielony czarny pieprz.

Takie śniadanie to ok. 289 kcal
14,84g białka
18,18g tłuszczu 
16,41g przyswajalnych węglowodanów
2,98g błonnika pokarmowego
599,83 mg potasu
41,57 mg wapnia
47,92 mg magnezu
1,61 mg cynku
2,35 mg żelaza
0,18 mg witaminy B1
0,41 mg witaminy B2
0,39 mg witaminy B6
1,49 µg witaminy B12
8,1 mg witaminy C

Niech nie przerazi Was ilość tłuszczu. Większa jego część to zdrowy tłuszcz z awokado i ryby. Takie śniadanie to skarbnica witamin z gruby B, spora dawka magnezu i potasu oraz solidna cegiełka cynku.
Idealne śniadanie dla mózgu, oka, serca i układu nerwowego. Zatem jeśli Wasze dzieciaki nie pogardzą takim zestawem, to koniecznie zaserwujcie im takie śniadanie przed wyjściem do szkoły. 
Jeśli chcecie by było jeszcze bogatsze, wystarczy zamienić pszenny chleb na żytni z ziarnami. 

Pozdrawiam,
Kasia


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza