wtorek, 13 lutego 2018

Tosty z serem - najlepsze!!!


Zrobienie najlepszych tostów z serem nie trwa długo. Trzeba tylko wiedzieć jak się do tego zabrać. Wystarczy dobry chleb, masło, ser i patelnia. Żądnych specjalnych urządzeń.

Żeby zrobić tosta jak ten używamy dwóch gatunków sera. Mozzarella i cheddar to para idealna. Mozzarellę trzeba jednak odpowiednio przygotować, żeby tost był chrupiący, a nie rozmoczony. Ja kulkę mozzarelli wyjmuję z opakowania, kładę na sitku. Sitko na miseczkę, przykrywam całość folią i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia mam idealnie odsączoną z wody mozzarellę do tostów. 

Chleb kroję na grubsze kromki. Dużą kromkę chleba kroję na pół. Smaruję masłem z dwóch stron. Na jednej połowie układam cienkie plasterki mozzarelli (1/4-1/3 kulki na 1 dużą kromkę) i pokrywam ją startym na tarce o grubych oczkach cheddarem (ok.20-25g). Posypuję jeszcze płatkami suszonych pomidorów i przykrywam drugą połówkę kromki chleba. 

Patelnię rozgrzewam na średnim lub nieco większym niż średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię kładę tost, a na nim mały talerzyk i dociskam solidnie. Smażę przez 2-3 minuty z każdej strony, obracając co jakiś czas. Tosty mają być chrupiące i rumiane na wierzchu, a w środku ma być mega ciągnący się ser. 

Do moich tostów tym razem podałam jeszcze kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju. 

Czyż to nie jest obłędne śniadanie?

Pozdrawiam
K

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza