poniedziałek, 4 grudnia 2017

Śledzie z borówkami


Uwielbiam śledzie. 
Już jako mała dziewczynka byłam ich wielką fanką, a z wiekiem coraz bardziej doceniam bogactwo możliwości, jakie ze sobą niosą. 
Zainspirowana przepisem na śledzie z jagodami i rozmarynem Michała Godynia, polecanym przez Liskę z bloga whiteplate.com, przygotowałam śledzie z borówkami. Wiedziałam, że będą smaczne. Do śledzi mam nosa. 
Nie spodziewałam się jednak, że po pierwszym kęsie staną się moimi ulubionymi. Dziś rano gdy ich spróbowałam, trudno było mi się opanować przed kolejną porcją i nie mogę się doczekać, kiedy spróbuje ich druga miłośniczka śledzi w naszym domu, a mianowicie moja córka. Te śledzie z pewnością będą królowały na naszym świątecznym stole.

Śledzie z borówkami:
3-4 płaty śledzia (Śledzie solone lub śledzie w oleju sprzedawane na plastikowych tackach. Jeśli używamy śledzi solonych moczymy je przez ok. 2 godziny w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Jeśli używamy takiego w oleju, płuczemy go w przegotowanej, ostudzonej wodzie).

zalewa szwedzka:
1/2 średniej marchewki - obranej i pokrojonej na plasterki
1/2 średniej cebuli - obranej i pokrojonej w piórka
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
110g cukru (ok.1/2 szklanki)
220g zimnej wody (ok.1 szklanki)
55g octu spirytusowego (ok. 1/4 szklanki)

Wodę wlewam do garnka, dodaję cukier, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, marchewkę oraz cebulę. Zagotowuję, wyłączam palnik, studzę, dodaję ocet.
Przygotowane śledzie kroję na mniejsze kawałki, wkładam do słoika i zalewam zalewą, wraz z przyprawami i warzywami. Zakręcam i odstawiam do lodówki na 3-4 doby. Aby śledzie były smaczne,  nie można skracać czasu ich marynowania. To śledzie dla cierpliwych. 

Po upływie tego czasu przygotowuję właściwy sos, do którego przełożę wcześniej zamarynowane śledzie.

sos borówkowy:
200g kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
1 łyżka majonezu
3 płaskie łyżki borówki do mięs 
10 igiełek rozmarynu porwanych w palcach na mniejsze części
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżki marynaty szwedzkiej, w której leżały śledzie
3/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

W misce mieszam śmietanę, majonez, rozmaryn, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki marynaty oraz dżem borówkowy. Dodaję odsączone z zalewy śledzie i mieszam. Przekładam do słoika i odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. 

Z podanej ilości wyjdzie 1 duży słoik śledzi.



3 komentarze:

  1. Czy zamiast octu spirytusowego sprawdzi się ocet jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć. Trzeba pamiętać, że ocet jabłkowy ma mniejszą kwasowość od octu spirytusowego. Gdybym zatem używała octu jabłkowego, uwzględniłabym go więcej w przepisie. Myślę że zamiast 55g dodałabym ok. 90-100g.

      Usuń