piątek, 1 grudnia 2017

Pasztet z kaczki w kruchym cieście


 Pasztet w kruchym cieście to idealna przystawka na świąteczny stół. Wszystkim smakuje, pięknie się prezentuje i do tego pozostałości takiego pasztetu można przechować w zamrażalniku. 
Podstawa to kruche ciasto. W środku natomiast jest aromatyczny pasztet z kaczki. Na wierzchu można rozłożyć dżem pomarańczowy z rozmarynem lub tradycyjną żurawinę do mięs.  

Ja do zrobienia tego pasztetu użyłam małej foremki o średnicy 12cm. Podam jednak przepis, z którego przygotujecie ten pasztet w tortownicy o średnicy ok. 19 cm. 


Pasztet z kaczki w cieście:
ciasto kruche:
175g mąki pszennej
2 żółtka
90g zimnego masła
 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

pasztet:
5 średnich udek kaczki (jeśli są naprawdę małe użyć nawet większej ilości)
2,5 średniej cebuli
5 łyżek tłuszczu wytopionego z kaczki
2/3 łyżeczki cynamonu
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
5 ząbków czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 łyżeczek sosu Worcestershire

dodatkowo:
żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Udka kaczki oczyszczam, myję, nacieram solą. Czosnek obieram i kroję na plasterki. Do garnka wlewam 1/4 szklankę wody, układam udka kaczki i obkładam je plasterkami czosnku. Garnek przykrywam i duszę mięso na średnim ogniu przez 1 godzinę i 45 minut.

Uduszone mięso obieram, skórę oraz kości wyrzucam, mięso zostawiam do ostudzenia. Cebulę obieram i kroję na kawałki, Podsmażam w sosie wytopionym z kaczki do czasu gdy nieco zmięknie. Odkładam do ostudzenia. 
Mielę mięso z cebulą, dodaję nieco tłuszczu z kaczki oraz przyprawy. Mieszam starannie. 

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, masło i siekam nożem. Rozdrabniam w palcach jak na kruszonkę, dodaję wodę i żółtka. Zagniatam szybko ciasto. Kulkę ciasta dzielę na dwie części. W proporcjach 3/4 i 1/4. Każdy kawałek zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C

Większą kulkę ciasta rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ciastem wykładam spód oraz boki tortownicy. Nakłuwam spód ciasta w kilku miejscach. Wstawiam ciasto w foremce na 10 minut do zamrażalnika. Drugą, mniejszą kulkę ciasta rozwałkowuję na placek, który pokryje wierzch pasztetu. 

Do foremki wyłożonej ciastem nakładam masę mięsną. Rozprowadzam równo, nakładam na wierzch placek z mniejszej części ciasta, dociskam brzegi widelcem i nacinam delikatnie nożem wierzch w kilku miejscach.

Wierzch smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawiam do piekarnika i piekę 35-40 minut. 

Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Podaję ciepły lub na zimno z ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza