niedziela, 10 grudnia 2017

Masa makowa

'

Gotowce zazwyczaj mnie rozczarowują. Nie jest więc dziwne, że masę makową również przygotowuję sama w domu. Masę makową można wykorzystać do zawijanego makowca, do drożdżówek zawijanych, do wieńca drożdżowego. Można nią napełnić kruchą tartę lub babeczki z ciasta półkruchego. Ja najbardziej lubię dodać do niej migdały oraz rodzynki. Dziś dodatkowo powędrowała do niej wanilia, dzięki czemu masa ma jeszcze bardziej odświętny charakter. Mój przepis na masę makową jest bardzo prosty, więc nie ma opcji, aby się nie udała.

 Masa makowa:
400g zmielonego maku
4 szklanki wrzątku
1,5 szklanki gorącego mleka
100g cukru kryształu
140g migdałów
160g rodzynek
1 laska wanilii

Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Obieram je ze skórki, następnie siekam niezbyt drobno.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut do namoczenia.

Mak wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewam mleko i gotuję kolejnych 15 minut.Wanilię przekrawa na pół wzdłuż i ostrym nożem zdejmują z wnętrza nasiona. Dodaję je do maku. Dosypuję cukier, dodaję odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Mieszam i gotuję, ciągle mieszając do czasu kiedy masa odpowiednio zgęstnieje (5-10 minut).

Gorącą przekładam do słoików. 
Można przechowywać do 5 dni w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz