niedziela, 26 listopada 2017

Szarlotka świąteczna


Zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy chcą na święta wymyślnych, wieloskładnikowych ciast. Są tacy, którzy pragną w święta zjeść domowe ciasto, które nie będzie wymagało wiele pracy. Skoro ma być łatwo i przyjemnie to najlepsza będzie szarlotka. Żeby jednak miała świąteczny charakter oprócz cynamonu do jabłek dorzucamy przyprawę piernikową, a na wierzchu zamiast kratki, układamy wykrojone z ciasta gwiazdki. Tak powstaje banalnie prosta świąteczna szarlotka na kruchym spodzie.
Kto ma ochotę?

Szarlotka świąteczna - przepis
ciasto:
300g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
160g masła
2 żółtka
3-4 łyżki zimnej wody
80g cukru
szczypta soli

jabłka:
1,2 kg jabłek (szara reneta)
80-100g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 

dodatkowo:
1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania gwiazdek

Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne, miąższ kroję w kosteczkę. Wrzucam jabłka na patelnie, dodaję cukier (na początek 80g), cynamon i przyprawę do piernika. Podsmażam jabłka przez 7-8 minut na dość sporym ogniu, pamiętając by mieszać je często.  Wyłączam palnik i gdy nieco przestygną próbuję. Jeśli dalej są zbyt kwaskowe dodaję jeszcze cukru. Nie mają jednak całkiem zatracić swojej kwasowości. Jabłka w szarlotce nie mogą być mdłe.


Mąkę pszenną wsypuję do miski, dodaję sól, cukier, mąkę ziemniaczaną, i zimne masło pokrojone w kostkę. Siekam masło z mąką, następnie rozdrabniam palcami tworząc coś na kształt kruszonki. Dodaję żółtka, wodę i zagniatam szybko kulkę ciasta. Zawijam ją w folię spożywczą i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmuję ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedna z nich to ok.3/4 ciasta na spód i boki, a pozostała 1/4 posłuży do wykonania gwiazdek na wierzch. Większą kulkę ciasta kładę na kawałku folii spożywczej i przykrywam kolejnym. Dzięki wałkowaniu między dwoma płatami folii uniknę przyklejania się ciasta do wałka i blatu oraz podsypywania mąką. Rozwałkowuję na placek takiej wielkości by można było wykleić nim spód oraz boki foremki.
Używam tortownicy o średnicy 22cm. Gdy ciasto jest już w foremce, delikatnie nakłuwam spód widelcem w kilku miejscach. Wkładam formę wyklejoną ciastem do zamrażalnika na 10 minut. 

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C.

Mniejszą kulkę ciasta rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii, następnie zdejmuję wierzchnią folię i foremką do pierniczków wykrawam gwiazdki. 
Tortownicę z ciastem wyjmuję z zamrażalnika, nakładam uprażone jabłka, na wierzchu kładę gwiazdki z ciasta. Żółtko wraz z łyżką mleka roztrzepuję widelcem. Smaruję gwiazdki mieszaniną i wstawiam ciasto do piekarnika. Piekę 35-40 minut. Gdyby gwiazdki zbyt szybko się rumieniły należy przykryć wierzch folią aluminiową.




1 komentarz: