piątek, 3 listopada 2017

Plastik w kuchni

 Dziś postanowiłam podjąć temat różnego rodzaju plastików, które znajdują się w naszej kuchni. Pakowane są w nie produkty spożywcze, produkuje się z nich pojemniki do przechowywania żywności, lunch boxy, miski oraz inne akcesoria. Nie od dziś wiadomo, że nie wszystkie rodzaje plastiku są bezpieczne dla naszego zdrowia.
U mnie temat pojawił się w momencie, kiedy szukałam dla córki bento box, czyli pudełka bento. Chciałam, żeby zawartość śniadaniówki pozostała zdrowa do momentu zjedzenia, a nie pochłonęła tajemnicze substancje, które wydzielane są przez pojemnik.

Dziś posegreguję dla Was różne rodzaje plastiku, dzięki czemu będziecie wiedzieli, których się wystrzegać, które warunkowo możecie tolerować, a z których możecie bez obaw korzystać.

Podzieliłam je na grupy, które oznaczyłam kolorami. Zielone światło dostały trzy rodzaje tworzyw, dwa kolejne powinny wzbudzać większą czujność, natomiast dwa są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Te tworzywa wbrew pozorom można znaleźć na sklepowych półkach bez większego trudu. Powinniście bezwzględnie ich unikać! Ważne żeby poznać oznaczenia plastików, by łatwiej identyfikować potencjalne zagrożenia.

                                                                      BEZPIECZNE


Znajdziemy tutaj, aż trzy rodzaje tworzyw sztucznych.

    2 HDPE to polietylen o dużej gęstości. Uważany jest za bezpieczny materiał, który nadaje się do przechowywania żywności oraz powtórnego użycia. 

4 LDPE to z kolei polietylen o małej gęstości. Również sklasyfikowano go jako bezpieczne tworzywo, nadające się do przechowywania żywności. Często wykonuje się z tego materiału worki i torby foliowe. Jest obojętny fizjologiczne i nie posiada zapachu. Został jednak uznany za najmniej bezpieczny pośród umieszczonych w tej grupie. Często można znaleźć ten rodzaj plastiku w opakowaniach ketchupów i musztard.

5 PP czyli polipropylen to chyba najczęściej wykorzystywany przy pakowaniu produktów spożywczych materiał. Uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików, dlatego jest szeroko rozpowszechniony w przemyśle spożywczym. Zrobione z niego są między innymi opakowania jogurtów, śmietany czy kubki do napojów.


Kolejna grupa to takie, które nie są całkowicie bezpieczne i zasadniczo lepiej ich unikać. Mogą one zawierać niebezpieczne BPA oraz ftalany. 

RYZYKOWNE



Do tej grupy trafiły dwa rodzaje tworzyw

 
01 PET to  politereftalan etylenu. Bardzo często natrafiamy na niego w branży spożywczej. Wykonane z niego są plastikowe butelki, w których sprzedawana jest woda oraz różnego rodzaju napoje i soki. Również oleje roślinne pakuje się w butelki PET. W pojemnikach z tego materiału sprzedaje się rukolę, roszponkę, pomidory koktajlowe, borówki, owoce i warzywa w hipermarketach. Nad wpływem tego tworzywa na przechowywane w stworzonych z niego opakowaniach pochylili się już naukowcy, których doniesienia powinny odstraszyć nas od korzystania z nich. Udowodniono na przykład, że woda przechowywana w pojemnikach wykonanych z tego materiału, zawiera związek, który cechuje się podobieństwem działania do żeńskich hormonów płciowych - estrogenów. Spożycie takiej wody może mieć zatem wpływ na generowanie zaburzeń hormonalnych. Dlatego jeśli możecie, unikajcie tego rodzaju opakowań.

 
07 INNE to najbardziej tajemnicza grupa spośród wszystkich. W niej zawierają się wszystkie inne plastiki, nie oznaczone w kategoriach od 01-06. Mogą się tutaj znaleźć różne toksyczne materiały i tak naprawdę trudno zweryfikować z czego w istocie zrobione jest opakowanie czy produkt oznaczony tym numerem. Jedno co jest pewne to fakt, że tak oznaczonych opakowań, nie powinno się używać powtórnie. Wyjątkiem są te opakowania, które oprócz oznaczenia numerem 07, posiadają również adnotację BPA Free. Jest to znak, który informuje o tym, że w produkcie nie znajduje się toksyczny dla naszego ciała Bifenol A. Jeśli jednak brak tego oznaczenia należy pamiętać, że takiego rodzaju plastiku absolutnie NIE MOŻNA podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych. Ma to bowiem wpływ na wzmożenie i to wielokrotne przenikania BPA do produktów spożywczych. Przez długi czas Bifenol A był bagatelizowany jako potencjalne zagrożenie, tymczasem jest on neurotoksyczny, co oznacza że ma ujemny wpływ na nasz układ nerwowy. 
Wniosek z tego prosty. Starajcie się unikać produktów z tym oznaczeniem, jeśli jest to możliwe. 
W sklepie udało mi się namierzyć np. płatki śniadaniowe, soczewicę oraz kaszę jęczmienną zapakowane w torbę z tym oznaczeniem.

NIEBEZPIECZNE!!! UNIKAJ JAK OGNIA!!!



Tutaj znajdziecie dwa bardzo niebezpieczne tworzywa


 
03 PVC czyli polichlorek winylu (ang. polyvinyl chloride). Wyjątkowo złe tworzywo, które absolutnie nie powinno mieć kontaktu z żywnością. Niestety można znaleźć ten rodzaj plastiku np. w artykułach gospodarstwa domowego. Bywa, że wykonane są z niego dla przykładu miski. 

 
06 PS znany również pod nazwą polistyren (ang. polystyrene). Może wydzielać toksyny dlatego absolutnie nie powinien być wykorzystywany w produkcji przedmiotów i opakowań mających kontakt z żywnością. Niestety znalazłam w sklepie np. plastikowy dripper do kawy wykonany z polistyrenu. Widać nawet parząc kawę trzeba zachować czujność. Jednym z popularniejszych produktów kryjących się pod tą nazwą jest styropian i choć głównie kojarzy nam się z elektroniką, która w kartonie jest nim zabezpieczona, to warto przypomnieć sobie wszelkiego rodzaju pojemniki, w których dostajemy ciepły obiad na wynos, kubki do kawy na mieście, tacki z mięsem w hipermarkecie. Cóż styropian jest wszechobecny. Nie pozwólcie by produkty opakowane w coś z powyższym znakiem, znalazły się w waszej kuchni.


Dziś zapoznałam Was z rodzajami plastików jakie możecie spotkać w kuchni, ale to nie koniec. Chciałabym pokazać Wam kilka patentów na ograniczenie generowania zawrotnych ilości opakowań plastikowych we własnym otoczeniu. Będzie to z korzyścią dla zdrowia, ale nie tylko. Mniej śmieci to piękniejszy i bezpieczniejszy świat dla Was, a przede wszystkim dla Waszych dzieci. 

Dajcie znać czy interesują Was tego rodzaju informacje i artykuły. 
Pozdrawiam
Kasia








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza