piątek, 24 listopada 2017

Dżem pomarańczowy z rozmarynem


Święta już za cztery tygodnie. Zaczynam zatem oficjalne przygotowania. Testuję nowe przepisy, szukam inspiracji, zaczynam odliczanie. Lubię być dobrze przygotowana, dlatego prezenty również kupuję sporo wcześniej. Nie czekam z niczym na ostatni moment. 
Dziś podrzucam przepis na dżem, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do serów czy pasztetu. Można wykorzystać go także jako dodatek do sosu. Fajnie dopełnia smak drobiu. Jest słodko-kwaśny, lekko gorzkawy od pomarańczy, przyjemnie pachnie rozmarynem. 

Dżem pomarańczowy z cytryną i rozmarynem - przepis na dwa malutkie słoiczki:
2 średniej wielkości pomarańcze
1 cytryna + 2 łyżki soku z cytryny
                                                                        90g cukru
3/4-1 łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu
2,5 szklanki wody 

Pomarańcze oraz cytrynę myję i obieram starannie ze skórki. Zdejmuję dokładnie jak najwięcej białych błonek. Każdy owoc kroję na pół. Następnie każdą połówkę znów na pół i na plasterki. Owoce wrzucam na patelnię, dodaję wodę oraz rozmaryn i gotuję na średnim ogniu przez ok. 60-70 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewam jeszcze nieco wody. Na koniec dodaję cukier, 2 łyżki soku z cytryny i podgrzewam na sporym ogniu razem przez 1-2 minuty. Gorący dżem wlewam do słoiczków i zakręcam. Przechowuję w lodówce. 

Z tego dżemu może powstać świetny sos do drobiu np. na bazie białego lub różowego wina. Można wykorzystać go, słodząc nim np. sos do sałatki. Będzie również dobrze sprawdzał się z serami, pasztetem, a nawet słodką bułką.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza